Ingredience
Postup
- Omyté hrušky oloupeme, zbavíme je jádřinců a nakrájíme na osminky. Nakrájené hrušky rozložíme na dno dortové formy vyložené pečicím papírem a vymazané máslem.
- V rendlíku necháme rozpustit cukr. Jakmile zezlátne, přidáme máslo, 100 ml vody, koření a necháme rozpustit na hladký sirup. Na závěr vmícháme citronovou šťávu. Zhruba 2/3 připraveného karamelového sirupu nalijeme na rozložené hrušky v pečicí formě a zbytek si ponecháme na podávání.
- Na těsto v míse vyšleháme změklé máslo s cukrem do pěny. Poté postupně zašleháme vajíčka a zapracujeme prosátou mouku s jedlou sodou a perníkovým kořením. Nakonec zašleháme pivo. Připravené těsto rovnoměrně nalijeme do formy na hrušky a pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 45 minut.
- Upečený koláč necháme alespoň 10 minut vychladnout ve formě, poté ho vyklopíme a opatrně stáhneme pečicí papír. Necháme vychladnout a podáváme s ohřátým zbytkem sirupu.