Musaka + stepy

Musaka je oblíbeným pokrmem na Balkáně i Blízkém východě.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 120 min

Ingredience

6 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    587 KCal

    27 %

    24 %

  • Energie

    2456 KJ

    27 %

    24 %

  • Sacharidy

    32,7 g

    37 %

    33 %

  • Vláknina

    5,7 g

    19 %

    19 %

  • Bílkoviny

    29,1 g

    46 %

    43 %

  • Tuky

    35,4 g

    54 %

    51 %

  • nasycené

    10,5 g

  • trans-mastné

    0,3 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. V pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje a necháme na něm zesklovatět cibuli. Pak přidáme česnek, nasekanou bazalku a oregano, promícháme a přidáme maso. Opečeme ho a mícháme, dokud se maso nerozdrobí. Přilijeme víno, přidáme nakrájená sterilovaná rajčata i se šťávou, všechno koření, osolíme a přiklopíme. Dusíme doměkka.
  2. Lilky i cukety opláchneme a nakrájíme podélně na silnější plátky. Opečeme je na oleji, přendáme na papírovou utěrku a necháme vsáknout přebytečný olej. Brambory i rajčata nakrájíme na plátky.
  3. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem, rozšleháme a za stálého míchání necháme zhoustnout. Odstavíme, přimícháme část sýra a po částečném zchladnutí i žloutky.
  4. Pekáč vytřeme olejem a vysypeme strouhankou. Dno vyložíme plátky brambor, zakryjeme je třetinou masa a položíme plátky lilku. Přidáme další vrstvu masa, pokryjeme ji plátky rajčat, pak zbylým masem a plátky cukety. Nakonec vše přelijeme bešamelem a posypeme zbylým sýrem, popřípadě trochou strouhanky. Pečeme při 180 °C asi 60 minut. Pak necháme asi 10 minut ztuhnout a nakrájíme na porce.
Autor:

Podobné recepty

Zvěřinová svíčková a bylinkové knedlíčky

Posuňte klasickou svíčkovou na vyšší level.

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Báječný grilovací recept pro ty co neholdují masu.

Kuřecí prsa „caprese“

Šťavnatá kuřecí prsíčka se sýrem a rajčaty, chutnají z grilu báječně.

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Grilovaný losos chutná prostě báječně a s naší marinádou si na něm pochutnáte ještě více.

Grilované avokádo s rajčaty a mangovou omáčkou

Grilovací sezona je tady a grilované avokádo musíte rozhodně ochutnat.