Musaka + stepy
Musaka je oblíbeným pokrmem na Balkáně i Blízkém východě.
Postup
- Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. V pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje a necháme na něm zesklovatět cibuli. Pak přidáme česnek, nasekanou bazalku a oregano, promícháme a přidáme maso. Opečeme ho a mícháme, dokud se maso nerozdrobí. Přilijeme víno, přidáme nakrájená sterilovaná rajčata i se šťávou, všechno koření, osolíme a přiklopíme. Dusíme doměkka.
- Lilky i cukety opláchneme a nakrájíme podélně na silnější plátky. Opečeme je na oleji, přendáme na papírovou utěrku a necháme vsáknout přebytečný olej. Brambory i rajčata nakrájíme na plátky.
- Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem, rozšleháme a za stálého míchání necháme zhoustnout. Odstavíme, přimícháme část sýra a po částečném zchladnutí i žloutky.
- Pekáč vytřeme olejem a vysypeme strouhankou. Dno vyložíme plátky brambor, zakryjeme je třetinou masa a položíme plátky lilku. Přidáme další vrstvu masa, pokryjeme ji plátky rajčat, pak zbylým masem a plátky cukety. Nakonec vše přelijeme bešamelem a posypeme zbylým sýrem, popřípadě trochou strouhanky. Pečeme při 180 °C asi 60 minut. Pak necháme asi 10 minut ztuhnout a nakrájíme na porce.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
587 KCal
27 %
24 %
-
Energie
2456 KJ
27 %
24 %
-
Sacharidy
32,7 g
37 %
33 %
-
Vláknina
5,7 g
19 %
19 %
-
Bílkoviny
29,1 g
46 %
43 %
-
Tuky
35,4 g
54 %
51 %
-
nasycené
10,5 g
-
trans-mastné
0,3 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA
Podobné recepty
Roláda z bůčku
Šťavnaté rolády jsou vždycky hvězdami slavnostního rodinného menu. Díky bylinkám se můžete těšit na...