Medovník

Díky tomuto receptu se naučíte upéct ten nejlepší medovník.

Stupeň obtížnosti

Náročné

Vaření 90 min

bez chladnutí, tuhnutí a odležení

Ingredience

12 PORCE +

Těsto:

Náplň:

Dohotovení:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    814 KCal

    37 %

    34 %

  • Energie

    3407 KJ

    37 %

    34 %

  • Sacharidy

    76,9 g

    87 %

    77 %

  • Vláknina

    1,9 g

    6 %

    6 %

  • Bílkoviny

    9,1 g

    14 %

    13 %

  • Tuky

    52,3 g

    80 %

    75 %

  • nasycené

    30,0 g

  • trans-mastné

    1,3 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. V kastrolu rozpustíme máslo společně s cukrem a medem. Plamen vypneme a vmícháme vejce, mouku a jedlou sodu. Poté znovu zahříváme za stálého míchání asi 5 minut. Odstavíme a těsto ihned naneseme a rozetřeme na pečicí papíry do šesti předkreslených kol (24 cm). Každý plát pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 10 minut. Po upečení sundáme korpusy s papíry z plechů a necháme vychladnout.
  2. Změklé máslo vyšleháme za postupného přidávání kondenzovaného mléka na hladký krém.
  3. Vychladlé pláty přendáme postupně z papíru na vál (nebo prkýnko) a zakrojíme je např. dle spodního dílu dortové formy na kulaté korpusy o průměru 24 cm. Slepíme je na sebe připraveným krémem, kterým potřeme i povrch dortu (část ponecháme na dozdobení).
  4. Odkrojky z korpusů rozmixujeme a smícháme s najemno nastrouhanými ořechy. V připravené směsi obalíme boční strany dortu. Zbylý krém dáme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a ozdobně ho nastříkáme po obvodu dortu. Moučník necháme zatuhnout v chladničce.
  5. Jablka omyjeme, rozkrojíme na čtvrtky a vykrojíme jádřince. Pak je nakrájíme na tenké měsíčky a pokapeme citronovou šťávou. Do kastrůlku nalijeme 200 ml vody. Přisypeme kurkumu a cukr a přivedeme k varu. Přidáme jablka a krátce povaříme. Poté je scedíme a necháme okapat a vychladnout.
  6. Do středu dortu postavíme vyšší kulatou formičku (zachováme tak přesný střed) a od okraje dortu začneme skládat plátky jablek v kruzích lehce přes sebe až k formičce. Její střed vysypeme trochou zbylé ořechové směsi a poté formičku odstraníme. Dort necháme odležet do druhého dne v chladničce.
Autor:

Podobné recepty

Sladké paštičky

Tento efektní dezert je tak jednoduchý, že se určitě stane vaším favoritem.

Nepečený tvarohový dort s mangovým želé

Chystáte-li rodinnou oslavu, připravte tento krásný a chutný dort.

Pečené koblihy

Domácím koblihám nikdo neodolá.

Rebarborový dort

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.