Masopustní koláče
Dokonalé kynuté koláče prostě musíte mít rádi. Dáte přednost těm s mákem, s tvarohem nebo s povidly?
Stupeň obtížnosti
Střední
Vaření 60 min
bez kynutí a pečení
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
222 KCal
10 %
9 %
-
Energie
929 KJ
10 %
9 %
-
Sacharidy
30,3 g
34 %
30 %
-
Vláknina
2,6 g
9 %
9 %
-
Bílkoviny
5,4 g
9 %
8 %
-
Tuky
7,7 g
12 %
11 %
-
nasycené
3,2 g
-
trans-mastné
0,1 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Ve vlažném mléce rozmícháme droždí a necháme zhruba 10 minut odpočinout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr a sůl a prsty zapracujeme změklé máslo, aby se zcela rozpustilo. Pak přidáme žloutky a vanilku.
- Postupně přiléváme drožďovou směs a vypracujeme vláčné těsto. Zakryjeme folií a necháme na teplém místě kynout asi 75 minut. Tvaroh utřeme s cukrem a smícháme se zbytkem surovin.
- Mléko s mákem přivedeme k varu, po 10 minutách přidáme zbylé suroviny (rum až po zchladnutí náplně).
- Vykynuté těsto prohněteme, vyválíme 32 kuliček a dáme na plech s pečicím papírem.
- Necháme je kynout zakryté folií asi 50 min. Skleničkou do nich vytlačíme prohlubeň, okraje potřeme vejcem, přidáme náplně a necháme kynout asi 10 minut.
- Pečeme při 180°C asi 20 až 30 minut. Ozdobíme marmeládou, mandlemi nebo rozinkami.