Masopustní koláče

Dokonalé kynuté koláče prostě musíte mít rádi. Dáte přednost těm s mákem, s tvarohem nebo s povidly?

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 60 min

bez kynutí a pečení

Ingredience

32 PORCE +

Na těsto:

Na tvarohovou náplň:

Na makovou náplň:

Na povidlovou náplň (vše smícháme):

Na dokončení:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    222 KCal

    10 %

    9 %

  • Energie

    929 KJ

    10 %

    9 %

  • Sacharidy

    30,3 g

    34 %

    30 %

  • Vláknina

    2,6 g

    9 %

    9 %

  • Bílkoviny

    5,4 g

    9 %

    8 %

  • Tuky

    7,7 g

    12 %

    11 %

  • nasycené

    3,2 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Ve vlažném mléce rozmícháme droždí a necháme zhruba 10 minut odpočinout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr a sůl a prsty zapracujeme změklé máslo, aby se zcela rozpustilo. Pak přidáme žloutky a vanilku.
  2. Postupně přiléváme drožďovou směs a vypracujeme vláčné těsto. Zakryjeme folií a necháme na teplém místě kynout asi 75 minut. Tvaroh utřeme s cukrem a smícháme se zbytkem surovin.
  3. Mléko s mákem přivedeme k varu, po 10 minutách přidáme zbylé suroviny (rum až po zchladnutí náplně).
  4. Vykynuté těsto prohněteme, vyválíme 32 kuliček a dáme na plech s pečicím papírem.
  5. Necháme je kynout zakryté folií asi 50 min. Skleničkou do nich vytlačíme prohlubeň, okraje potřeme vejcem, přidáme náplně a necháme kynout asi 10 minut.
  6. Pečeme při 180°C asi 20 až 30 minut. Ozdobíme marmeládou, mandlemi nebo rozinkami.
Autor:

Podobné recepty

Švédský cheesecake Ostkaka

Ochutnejte sladký dezert ze švédské kuchyně.

Malinovo-čokoládové dortíčky

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.