Máslová omáčka beurre blanc podle Pavla Berkyho

Traduje se legenda, že tato specialita vznikla nešťastnou náhodou, kdy jedna francouzská šéfkuchařka připravovala omáčku béarnaise a zapomněla přidat vaječné žloutky. Pak začala beurre blanc žít vlastním životem a dnes se používá jako vynikající doplněk například k rybám.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 30 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    493 KCal

    22 %

    21 %

  • Energie

    2062 KJ

    22 %

    21 %

  • Sacharidy

    3,6 g

    4 %

    4 %

  • Vláknina

    0,6 g

    2 %

    2 %

  • Bílkoviny

    0,8 g

    1 %

    1 %

  • Tuky

    51,9 g

    80 %

    74 %

  • nasycené

    31,7 g

  • trans-mastné

    1,6 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. V kastrolu rozehřejeme lžíci másla a přidáme najemno nakrájenou šalotku. Počkáme až zesklovatí, ale dáváme pozor, aby nechytila zlatavou barvu.
  2. Ihned přilijeme bílé víno s vinným octem. Mírně osolíme a necháme tekutinu zredukovat na jednu až dvě polévkové lžíce.
  3. Poté plamen ztlumíme na minimum a postupně po malých kouskách zašleháváme máslo. Poté odstavíme z plotny a omáčku přecedíme.
  4. Vznikne nám krémová omáčka, kterou na závěr můžeme lehce dochutit kajenským pepřem, případně dosolit.

TIP: Pro výraznější chuť můžete na začátku k šalotce přidat i pár snítek tymiánu.

Autor: ,

Podobné recepty

Slepice na paprice

Báječný oběd pro celou rodinu, jako od babičky.

Zapečené papriky s mletým masem

Zapečená zelenina s náplní z mletého masa je oblíbená nejen na Balkáně.

Grilovaná panenka

Okořeňte své grilování neokoukanými recepty.

Grilovaný hot dog

Vyzvedněte obyčejný hot dog o level výš.

Citronová kuřecí křídla

S tímto skvělým receptem zaručené zabodujete na každé grilovací party.