Kuřecí birjání
Nádherná symfonie vůní a barev, tak lze charakterizovat tento lahodný pokrm z daleké Indie.
Vaření 60 min
bez marinování
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
518 KCal
24 %
22 %
-
Energie
2167 KJ
24 %
22 %
-
Sacharidy
54,3 g
62 %
54 %
-
Vláknina
2,3 g
8 %
8 %
-
Bílkoviny
37,0 g
59 %
54 %
-
Tuky
16,4 g
25 %
23 %
-
nasycené
5,4 g
-
trans-mastné
0,1 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Maso nakrájíme na kostky a důkladně promícháme se zbylými ingrediencemi. Směs zakryjeme a necháme odležet přes noc v chladničce.
- Rýži propláchneme několikrát vodou, až ztratí mléčný zákal. Poté ji zalijeme čistou vodou a necháme stát. Do ohřátého mléka přidáme šafrán a necháme 15 minut louhovat.
- V hrnci rozehřejeme přepuštěné máslo, přidáme celé koření a krátce orestujeme. Jakmile se koření rozvoní, přidáme na nudličky nakrájenou oloupanou cibuli, sůl a pozvolna restujeme dozlatova.
- Namočenou rýži scedíme a přidáme k opečené cibuli. Za stálého míchání restujeme asi 2 minuty. Do hrnce přilijeme 375 ml vody a přivedeme k varu. Poté teplotu snížíme a přiklopené poklicí vaříme asi 8 minut téměř doměkka.
- V pánvi rozehřejeme olej a naložené maso opečeme ze všech stran doměkka. Kastrol vymažeme přepuštěným máslem. Na dno dáme polovinu uvařené rýže (celé koření odstraníme) a pokapeme ji 1 lžící šafránového mléka. Přidáme opečené maso a zakryjeme ho zbylou rýží. Pokapeme ji zbylým mlékem a navrch rozložíme cibulku, rozinky a kešu ořechy. Přiklopíme poklicí a na nejnižší teplotu necháme cca 20 minut propařit.
- Birjání přendáme do servírovací nádoby a dle chuti doplníme nakrájenou chilli papričkou a lístky koriandru.