Krémová česneková polévka
Perfektní polévka nejen na „vyproštění“ po bujaré oslavě rozvolňování, ale klidně jen tak k obědu nebo k večeři.
Postup
- Česnek očistíme, dva stroužky necháme vcelku, zbytek nakrájíme nadrobno. Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky.
- V hrnci rozehřejeme polovinu másla a orestujeme na něm brambory spolu s nakrájeným česnekem. Pak je zalijeme mlékem a vývarem, osolíme a přikryjeme pokličkou. Vaříme asi 20 minut.
- Mezitím připravíme krutony. Zbylé dva stroužky česneku nakrájíme na plátky, toastový chléb na kostičky. Rozložíme je na plech s pečicím papírem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Až začne chléb zlátnout, posypeme jej plátky česneku, vše zakapeme olivovým olejem a ještě chvíli zapečeme.
- Jakmile jsou brambory měkké, rozmixujeme je ponorným mixérem a polévku zjemníme smetanou. Dochutíme ji solí, pepřem a muškátovým oříškem a vmícháme druhou polovinu másla.
- Polévku rozdělíme do misek, přidáme krutony s česnekem a ozdobíme pažitkou.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
570 KCal
26 %
24 %
-
Energie
2383 KJ
26 %
24 %
-
Sacharidy
34,7 g
39 %
35 %
-
Vláknina
2,8 g
9 %
9 %
-
Bílkoviny
11,5 g
18 %
17 %
-
Tuky
42,0 g
65 %
60 %
-
nasycené
25,9 g
-
trans-mastné
0,7 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA
Podobné recepty
Soljanka
Výživná polévka „Soljanka“ je oblíbeným jídlem ve východní Evropě.