Krémová česneková polévka

Perfektní polévka nejen na „vyproštění“ po bujaré oslavě rozvolňování, ale klidně jen tak k obědu nebo k večeři.

Obtížnost

Střední

Vaření 40 min

Ingredience

4 PORCE +

Postup

  1. Česnek očistíme, dva stroužky necháme vcelku, zbytek nakrájíme nadrobno. Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky.
  2. V hrnci rozehřejeme polovinu másla a orestujeme na něm brambory spolu s nakrájeným česnekem. Pak je zalijeme mlékem a vývarem, osolíme a přikryjeme pokličkou. Vaříme asi 20 minut.
  3. Mezitím připravíme krutony. Zbylé dva stroužky česneku nakrájíme na plátky, toastový chléb na kostičky. Rozložíme je na plech s pečicím papírem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Až začne chléb zlátnout, posypeme jej plátky česneku, vše zakapeme olivovým olejem a ještě chvíli zapečeme.
  4. Jakmile jsou brambory měkké, rozmixujeme je ponorným mixérem a polévku zjemníme smetanou. Dochutíme ji solí, pepřem a muškátovým oříškem a vmícháme druhou polovinu másla.
  5. Polévku rozdělíme do misek, přidáme krutony s česnekem a ozdobíme pažitkou.
Zobrazit postup Zobrazit ingredience

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    570 KCal

    26 %

    24 %

  • Energie

    2383 KJ

    26 %

    24 %

  • Sacharidy

    34,7 g

    39 %

    35 %

  • Vláknina

    2,8 g

    9 %

    9 %

  • Bílkoviny

    11,5 g

    18 %

    17 %

  • Tuky

    42,0 g

    65 %

    60 %

  • nasycené

    25,9 g

  • trans-mastné

    0,7 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Autor:

Podobné recepty

Soljanka

Výživná polévka „Soljanka“ je oblíbeným jídlem ve východní Evropě.

Špenátová polévka

Uvařte podle našeho receptu krémovou polévku ze špenátu.

Špenátový krém

Lahodná polévka, která stojí za vyzkoušení.

Špenátová polévka se sázeným vejcem

Uvařte podle našeho receptu krémovou polévku ze špenátu.

Špenátová polévka s telecím masem

Uvařte podle našeho receptu krémovou polévku ze špenátu.