Krémová česneková polévka

Perfektní polévka nejen na „vyproštění“ po bujaré oslavě rozvolňování, ale klidně jen tak k obědu nebo k večeři.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 40 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    570 KCal

    26 %

    24 %

  • Energie

    2383 KJ

    26 %

    24 %

  • Sacharidy

    34,7 g

    39 %

    35 %

  • Vláknina

    2,8 g

    9 %

    9 %

  • Bílkoviny

    11,5 g

    18 %

    17 %

  • Tuky

    42,0 g

    65 %

    60 %

  • nasycené

    25,9 g

  • trans-mastné

    0,7 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Česnek očistíme, dva stroužky necháme vcelku, zbytek nakrájíme nadrobno. Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky.
  2. V hrnci rozehřejeme polovinu másla a orestujeme na něm brambory spolu s nakrájeným česnekem. Pak je zalijeme mlékem a vývarem, osolíme a přikryjeme pokličkou. Vaříme asi 20 minut.
  3. Mezitím připravíme krutony. Zbylé dva stroužky česneku nakrájíme na plátky, toastový chléb na kostičky. Rozložíme je na plech s pečicím papírem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Až začne chléb zlátnout, posypeme jej plátky česneku, vše zakapeme olivovým olejem a ještě chvíli zapečeme.
  4. Jakmile jsou brambory měkké, rozmixujeme je ponorným mixérem a polévku zjemníme smetanou. Dochutíme ji solí, pepřem a muškátovým oříškem a vmícháme druhou polovinu másla.
  5. Polévku rozdělíme do misek, přidáme krutony s česnekem a ozdobíme pažitkou.
Autor:

Podobné recepty

Polévka z pečeného květáku

Když květák před přípravou krému upečete, bude chutnat ještě lépe.

Zeleninová polévka s fazolemi

I polévka vás může zasytit.

Zeleninová polévka s luštěninami

Zdravá polévka, kterou si užije i vegetarián.

Zvěřinová polévka

Zbylo vám maso ze zvěřiny? Využijte ho na polévku.

Srbská čorba

Srbská pochoutka, kterou by měl za svůj život ochutnat každý.