Ingredience
Postup
- Česnek očistíme, dva stroužky necháme vcelku, zbytek nakrájíme nadrobno. Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky.
- V hrnci rozehřejeme polovinu másla a orestujeme na něm brambory spolu s nakrájeným česnekem. Pak je zalijeme mlékem a vývarem, osolíme a přikryjeme pokličkou. Vaříme asi 20 minut.
- Mezitím připravíme krutony. Zbylé dva stroužky česneku nakrájíme na plátky, toastový chléb na kostičky. Rozložíme je na plech s pečicím papírem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Až začne chléb zlátnout, posypeme jej plátky česneku, vše zakapeme olivovým olejem a ještě chvíli zapečeme.
- Jakmile jsou brambory měkké, rozmixujeme je ponorným mixérem a polévku zjemníme smetanou. Dochutíme ji solí, pepřem a muškátovým oříškem a vmícháme druhou polovinu másla.
- Polévku rozdělíme do misek, přidáme krutony s česnekem a ozdobíme pažitkou.