Králík se švestkovou omáčkou

Čekáte návštěvu na nedělní oběd? Připravte hostům i rodině králíka se skvělou a jemnou švestkovou omáčkou.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 90 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    654 KCal

    30 %

    27 %

  • Energie

    2737 KJ

    30 %

    27 %

  • Sacharidy

    23,1 g

    26 %

    23 %

  • Vláknina

    4,5 g

    15 %

    15 %

  • Bílkoviny

    59,4 g

    94 %

    87 %

  • Tuky

    31,4 g

    48 %

    45 %

  • nasycené

    12,6 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme na kostičky pokrájenou očištěnou zeleninu a mícháme, dokud nezačne zlátnout. Přimícháme jemně pokrájenou cibuli a znovu mícháme, dokud nezesklovatí. Přidáme protlak, zalijeme vínem a necháme projít varem.
  2. Stehna osolíme a posypeme nasekaným rozmarýnem. Pak je zvolna opečeme na másle z obou stran. Základ omáčky nalijeme do pekáčku, přidáme porce králíka, poklademe je slaninou a přidáme očištěné a rozpůlené švestky. Přiklopené pečeme při 180 °C asi 60 minut doměkka. Podle potřeby podléváme vodou.
  3. Upečené maso vyndáme a omáčku rozmixujeme dohladka. Zahustíme perníkem a dochutíme cukrem, solí a octem (pokud je příliš hustá, zředíme ji trochou vody a ještě krátce povaříme). Podáváme například s karlovarským knedlíkem.
Autor:

Podobné recepty

Široké nudle s pečenými paprikami a rajčaty

Tajemstvím italské kuchyně jsou kvalitní suroviny a jednoduchá příprava.

Kuřecí nugety smažené v kukuřičných lupíncích

Z kuřecích nugetek budou nadšené nejen děti, ale potěšíte jimi i dospělé.

Losos s chřestem a řeřichovou omáčkou

Sezona chřestu je tu. Připravte si zdravý oběd podle našeho receptu.

Pečené uzené s medem a kořením

Na tomto pečeném masu si zaručeně pochutnáte.

Zapečený chřest v parmské šunce se sýrem

Vymazlete chuť chřestu voňavou parmskou šunkou a krémovým bešamelem.