Je dobře stravitelné, libové, nízkokalorické, velmi jemné a chutné. Obsahuje ze všech mas nejméně cholesterolu a minimum tuků (pouze 5 až 10 gramů na 100 g masa). Mezi tuky navíc převažují nenasycené mastné kyseliny, které jsou zdraví prospěšné.
Králičí maso patří k nejzdravějším také proto, že je zdrojem bílkovin a vitaminů, zejména B2, B6 a B12, a minerálních látek jako je draslík, fosfor, síra, hořčík nebo zinek.
Pro své kvality je toto maso vhodné i při dietních režimech nebo pro stravování dětí, sportovců, nemocných lidí či seniorů.
Králík v kuchyni
Jeho jemné nasládlé maso se hodí ke všem možným tepelným úpravám, pečení, smažení, dušení, vaření nebo grilování. Pamatuje však na to, že není třeba ho dlouho „mučit“ – stačí kratší tepelná úprava než například u kuřete.
Vykostěný králík je vynikající surovinou pro přípravu rolád, z králičího masa se připravují i skvělé paštiky nebo masové pomazánky. Oblíbené jsou rovněž vnitřnosti, které můžete upravit podobně jako ty drůbeží.
Králík si rozumí s voňavými bylinkami i vínem, zeleninou nebo houbami. Zkuste také kombinaci se sladkými džemy, čatní, medem a ovocem. Kdo chce, může ho při pečení doprovodit také tučnějším vepřovým nebo slaninou.
Králičí roláda s hráškovým pyré
Ingredience:
- Na roládu:
- 1 vykostěný králík (cca 1200 g)
- 80 g špeku
- 5 stroužků česneku
- hladkolistá petržel
- 2 žampiony
- 4 lžíce smetany
- 1 vejce
- sůl a čerstvě mletý pepř
- Na omáčku:
- 1 cibule
- 5 žampionů
- 4 lžíce demi glace
- Na pyré:
- 500 g brambor
- 250 g hrášku
- asi 100 ml smetany
- 20 g másla
- sůl a čerstvě mletý pepř
Pracovní postup:
- Vykostěného králíka rozprostřeme, maso naklepeme a vhodně z něj odřízneme asi 200 g masa.
- Odříznuté maso rozmixujeme na fáš spolu se 40 g špeku, česnekem, žampiony a smetanou. Dochutíme solí a pepřem, vmícháme vejce a velkou hrst nahrubo nasekané petržele. Pak fáš rovnoměrně rozprostřeme na maso a zavineme do rolády.
- Roládu svážeme provázkem, aby držela tvar. Vložíme ji do pekáče a podlijeme vodou asi do výšky 1 cm.
- Do pekáče přidáme pokrájené žampiony a cibuli, které budou později součástí omáčky.
- Zbývající špek nakrájíme na tenké plátky a těmi poklademe roládu zvenku. Pečeme ji na 170 °C asi 50 minut. V případě potřeby během pečení podléváme.
- Po upečení vyjmeme maso z pekáče a výpek spolu se žampiony a cibulí rozmixujeme.
- Rozmixovanou omáčku propasírujeme přes sítko a nalijeme do pánve. Přidáme demi glace a omáčku prudce svaříme tak, aby mírně zhoustla.
- Pyré připravíme tak, že oloupeme a nakrájíme brambory a uvaříme je doměkka. Na posledních pár mnut přidáme do hrnce hrášek.
- Brambory s hráškem scedíme, přidáme máslo a smetanu a vše rozmixujeme dohladka. Dochutíme solí a pepřem.
Tip: Pyré můžete ozdobit čerstvými ředkvičkami a jedlými květy.
Pečený králík s hořčičnou omáčkou
Ingredience:
- 4 králičí stehna
- 1 lžíce másla
- olivový olej
- Na omáčku:
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 ml bílého vína
- 150 ml 30% smetany
- 2 lžíce dijonské hořčice
- sůl a čerstvě mletý pepř
- čerstvé bylinky na ozdobu
Pracovní postup:
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Cibuli a česnek oloupáme a nasekáme najemno.
- V kastrolu rozehřejeme máslo a přidáme olivový olej. Králičí porce osolíme a opepříme a ze všech stran opečeme na tuku dozlatova.
- Maso i s výpekem přendáme do pekáčku, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi čtvrt hodiny nebo dokud maso nebude měkké.
- Do kastrolu nebo hlubší pánve dáme rozehřát máslo a orestujeme na něm cibuli. Pak přidáme česnek a necháme rozvonět.
- Přilijeme víno a krátce povaříme tak, aby se zredukovalo asi na polovinu. Vlijeme smetanu, promícháme a pět minut povaříme na mírném plameni.
- Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a nakonec vmícháme hořčici. Omáčkou přelijeme maso v pekáčku a vložíme ještě na dvě minuty do trouby.
- Podáváme posypané nasekanými bylinkami s pečenými či vařenými bramborami nebo čerstvou bagetou.