Doporučujeme

Neohrnujte nos nad králíkem. Jeho maso nadchne dietáře i sportovce

  • 20
Ti, kdo vyrostli na venkově nebo trávili víkendy u babičky na vsi, možná o králičím mase nechtějí ani slyšet, protože ho měli na talíři každou chvíli. Možná je však čas zapomenout na pomyslné křivdy dětství a tuto potravinu spravedlivě rehabilitovat. Králičí maso je totiž nejzdravější ze všech.

Je dobře stravitelné, libové, nízkokalorické, velmi jemné a chutné. Obsahuje ze všech mas nejméně cholesterolu a minimum tuků (pouze 5 až 10 gramů na 100 g masa). Mezi tuky navíc převažují nenasycené mastné kyseliny, které jsou zdraví prospěšné.

Králičí maso je zdravé

Králičí maso patří k nejzdravějším také proto, že je zdrojem bílkovin a vitaminů, zejména B2, B6 a B12, a minerálních látek jako je draslík, fosfor, síra, hořčík nebo zinek.

Pro své kvality je toto maso vhodné i při dietních režimech nebo pro stravování dětí, sportovců, nemocných lidí či seniorů.

Králík v kuchyni

Jeho jemné nasládlé maso se hodí ke všem možným tepelným úpravám, pečení, smažení, dušení, vaření nebo grilování. Pamatuje však na to, že není třeba ho dlouho „mučit“ – stačí kratší tepelná úprava než například u kuřete.

Vykostěný králík je vynikající surovinou pro přípravu rolád, z králičího masa se připravují i skvělé paštiky nebo masové pomazánky. Oblíbené jsou rovněž vnitřnosti, které můžete upravit podobně jako ty drůbeží.

Králík si rozumí s voňavými bylinkami i vínem, zeleninou nebo houbami. Zkuste také kombinaci se sladkými džemy, čatní, medem a ovocem. Kdo chce, může ho při pečení doprovodit také tučnějším vepřovým nebo slaninou.

Králičí roláda s hráškovým pyré

Králičí roláda s hráškovým pyré

Ingredience:

  • Na roládu:
  • 1 vykostěný králík (cca 1200 g)
  • 80 g špeku
  • 5 stroužků česneku
  • hladkolistá petržel
  • 2 žampiony
  • 4 lžíce smetany
  • 1 vejce
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • Na omáčku:
  • 1 cibule
  • 5 žampionů
  • 4 lžíce demi glace
  • Na pyré:
  • 500 g brambor
  • 250 g hrášku
  • asi 100 ml smetany
  • 20 g másla
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Vykostěného králíka rozprostřeme, maso naklepeme a vhodně z něj odřízneme asi 200 g masa.
  2. Odříznuté maso rozmixujeme na fáš spolu se 40 g špeku, česnekem, žampiony a smetanou. Dochutíme solí a pepřem, vmícháme vejce a velkou hrst nahrubo nasekané petržele. Pak fáš rovnoměrně rozprostřeme na maso a zavineme do rolády.
  3. Roládu svážeme provázkem, aby držela tvar. Vložíme ji do pekáče a podlijeme vodou asi do výšky 1 cm.
  4. Do pekáče přidáme pokrájené žampiony a cibuli, které budou později součástí omáčky.
  5. Zbývající špek nakrájíme na tenké plátky a těmi poklademe roládu zvenku. Pečeme ji na 170 °C asi 50 minut. V případě potřeby během pečení podléváme.
  6. Po upečení vyjmeme maso z pekáče a výpek spolu se žampiony a cibulí rozmixujeme.
  7. Rozmixovanou omáčku propasírujeme přes sítko a nalijeme do pánve. Přidáme demi glace a omáčku prudce svaříme tak, aby mírně zhoustla.
  8. Pyré připravíme tak, že oloupeme a nakrájíme brambory a uvaříme je doměkka. Na posledních pár mnut přidáme do hrnce hrášek.
  9. Brambory s hráškem scedíme, přidáme máslo a smetanu a vše rozmixujeme dohladka. Dochutíme solí a pepřem.

Tip: Pyré můžete ozdobit čerstvými ředkvičkami a jedlými květy.

Králík v hořčičné omáčce

Pečený králík s hořčičnou omáčkou

Ingredience:

  • 4 králičí stehna
  • 1 lžíce másla
  • olivový olej
  • Na omáčku:
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml bílého vína
  • 150 ml 30% smetany
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • čerstvé bylinky na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Cibuli a česnek oloupáme a nasekáme najemno.
  2. V kastrolu rozehřejeme máslo a přidáme olivový olej. Králičí porce osolíme a opepříme a ze všech stran opečeme na tuku dozlatova.
  3. Maso i s výpekem přendáme do pekáčku, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi čtvrt hodiny nebo dokud maso nebude měkké.
  4. Do kastrolu nebo hlubší pánve dáme rozehřát máslo a orestujeme na něm cibuli. Pak přidáme česnek a necháme rozvonět.
  5. Přilijeme víno a krátce povaříme tak, aby se zredukovalo asi na polovinu. Vlijeme smetanu, promícháme a pět minut povaříme na mírném plameni.
  6. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a nakonec vmícháme hořčici. Omáčkou přelijeme maso v pekáčku a vložíme ještě na dvě minuty do trouby.
  7. Podáváme posypané nasekanými bylinkami s pečenými či vařenými bramborami nebo čerstvou bagetou.

  • Vybrali jsme pro Vás