Karbanátky z cizrny, čočky a hrachu
Luštěninové karbanátky jsou zajímavou alternativou k těm masovým. Jejich tajnou zbraní jsou výživové hodnoty, za které vás pochválí nejen nutriční specialista, ale také vaše tělo. Pro ještě zdravější efekt je můžete místo smažení upéct v troubě.
Stupeň obtížnosti
Střední
Vaření 60 min
bez doby namáčení
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
432 KCal
20 %
18 %
-
Energie
1806 KJ
20 %
18 %
-
Sacharidy
44,2 g
50 %
44 %
-
Vláknina
16,6 g
55 %
55 %
-
Bílkoviny
20,2 g
32 %
30 %
-
Tuky
15,7 g
24 %
22 %
-
nasycené
5,7 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Cizrnu, čočku a hrách namočíme přes noc do studené vody. Druhý den je scedíme a v čerstvé vodě uvaříme doměkka. Pak vodu slijeme a luštěniny necháme vychladnout.
- Cibuli nasekáme najemno, česnek prolisujeme. Všechny luštěniny a uvařené brambory umeleme na masovém strojku a dáme do misky. Přidáme vejce, cibuli s česnekem a nasekané bylinky. Vše osolíme, opepříme a dobře propracujeme.
- Z luštěninové hmoty tvarujeme malé karbanátky, lehce je obalíme v hladké mouce a na rozehřátém oleji je osmažíme z obou stran dozlatova.
- Karbanátky podáváme s dipem. Zakysanou smetanu smícháme s utřeným česnekem, olivovým olejem a nasekanou pažitkou. Dochutíme solí a pepřem.