Kapr po staročesku
Zkuste si připravit kapra po staročesku, tak jak ho připravovaly naše babičky. Podávejte ho s opečenými bramborovými šiškami.
Stupeň obtížnosti
Střední
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
480 KCal
22 %
20 %
-
Energie
2007 KJ
22 %
20 %
-
Sacharidy
30,2 g
34 %
30 %
-
Vláknina
8,5 g
28 %
28 %
-
Bílkoviny
36,7 g
58 %
54 %
-
Tuky
19,1 g
29 %
27 %
-
nasycené
6,2 g
-
trans-mastné
0,1 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Kořenovou zeleninu i cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a v hrnci na rozehřátém másle orestujeme. Přilijeme asi 200 ml vroucí vody a 2-3 lžíce octa. Přidáme sůl, koření, citronovou kůru a pivo. Vše vaříme asi 10 minut.
- Pak do základu vložíme porce očištěného kapra (případně přilijeme vodu, aby byla ryba ponořená) a velmi zvolna je uvaříme doměkka. Vyjmeme je a uchováme v teple.
- Základ omáčky propasírujeme skrz síto do druhého hrnce a dle potřeby zahustíme najemno nastrouhaným perníkem. Přidáme pokrájené švestky a omáčku vaříme ještě asi 10 minut. Nakonec ji dle potřeby dochutíme solí, cukrem a octem. Porce kapra rozdělíme na talíře, podlijeme je omáčkou a posypeme mandlemi. Podáváme s opečenými bramborovými šiškami.