Halušky s kysaným zelím a uzeným masem

nehodnoceno

Tradiční slovenský pokrm se těší velké oblibě i v Česku. Halušky můžete připravit s brynzou, ale také se zelím a uzeným masem nebo slaninou.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 70 min

Ingredience

4 PORCE +

Dohotovení:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    660 KCal

    30 %

    28 %

  • Energie

    2762 KJ

    30 %

    28 %

  • Sacharidy

    94,2 g

    107 %

    94 %

  • Vláknina

    8,6 g

    29 %

    29 %

  • Bílkoviny

    20,1 g

    32 %

    30 %

  • Tuky

    20,7 g

    32 %

    30 %

  • nasycené

    6,6 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. V kastrolu rozehřejeme sádlo, přidáme najemno nakrájenou oloupanou cibuli a restujeme asi 3 minuty. Poté přidáme zelí, 200 ml vody, cukr a kmín. Přiklopíme poklicí a dusíme asi 50 minut doměkka. Nakonec zelí dochutíme cukrem a solí.
  2. Maso nakrájíme na kostičky dáme na plech s pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut.
  3. Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. V utěrce z nich vymačkáme přebytečnou tekutinu, přendáme je do mísy, osolíme a společně s vejcem a moukou dobře promícháme. Připravenou směs protlačíme přes síto na halušky do mírně vroucí osolené vody. Když halušky vyplavou na hladinu, povaříme je další půl minuty. Pak je vyjmeme, zchladíme studenou vodou a dáme do mísy.
  4. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka, rozdělíme na kroužky a obalíme v mouce. V rozpáleném oleji je osmažíme dozlatova. Cibuli přendáme na papírové utěrky a necháme odsát přebytečný tuk.
  5. Zelí společně s haluškami a pokrájenou očištěnou jarní cibulkou dáme do pánve a na mírném plameni prohřejeme. Nakonec přidáme uzené maso, promícháme a rozdělíme na talíře. Dozdobíme cibulovými kroužky a podáváme.
Autor:

Podobné recepty

Široké nudle s pečenými paprikami a rajčaty

Tajemstvím italské kuchyně jsou kvalitní suroviny a jednoduchá příprava.

Kuřecí nugety smažené v kukuřičných lupíncích

Z kuřecích nugetek budou nadšené nejen děti, ale potěšíte jimi i dospělé.

Losos s chřestem a řeřichovou omáčkou

Sezona chřestu je tu. Připravte si zdravý oběd podle našeho receptu.

Pečený rolovaný bok v kysaném zelí

Pečený bok chutná skvěle v kombinaci s bramborovým knedlíkem.

Placičky z lososa a brambor

Hledáte inspiraci na zdravý oběd? Vyzkoušejte placičky podle našeho receptu.