Ingredience
Postup
- Chleby napříč rozkrojíme tak, aby z každého vznikly dvě kulaté placky. Oloupaný česnek prolisujeme do olivového oleje, přidáme chilli, oregano a půl lžičky soli a promícháme. Chleby potřeme z obou stran připraveným pikantním olejem. Grilujeme je 1- 2 minuty po každé straně.
- Topinky s česnekovým máslem
- 8 krajíců bílého chleba
- 1 palička česneku
- 125 g másla
- sůl
- 1/2 lžičky citronové kůry
- Krajíce chleba překrojíme na poloviny. Paličku česneku rozkrojíme a dáme řeznou stranou na grilovací mřížku. Grilujeme na prudkém žáru do zhnědnutí. Stroužky z ogrilovaného česneku vyloupneme lžičkou a rozmačkáme. Smícháme je s máslem, solí a citronovou kůrou. Máslem lehce potřeme chléb a doložíme ho na gril, kde ho ogrilujeme z obou stran dozlatova.
- Koláč s rajčaty
- Těsto:
- 220 g polohrubé mouky
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 žloutek
- sůl
- Obloha:
- 1 velká červená cibule (300 g
- 1/2 malé cukety
- 2 velké žampiony
- 8 cherry rajčátek
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1/2 lžičky citronové šťávy
- olej na potření grilovacího roštu
- Mouku, 2 lžíce oleje, žloutek, půl lžičky soli a 100 ml vody zpracujeme na hladké těsto. Vytvoříme z něj kouli, potřeme zbytkem oleje, zabalíme do potravinářské folie a necháme 30 minut odpočívat při pokojové teplotě. Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme na jemné proužky. Cuketu rozkrojíme po délce a nakrájíme na plátky. Žampiony také nakrájíme na plátky. Cibuli s cuketou krátce orestujeme na pánvi (můžeme ji položit na rošt grilu jako na sporák). Po chvilce přidáme žampiony a cherry rajčátka a ještě krátce prohřejeme. Těsto rozkrojíme na čtyři díly a a z každého rozválíme na pomoučeném válu placku. Smícháme rajský protlak, citronovou šťávou, trochou soli a směsí placky potřeme. Obložíme je orestovanou zeleninou a postupně grilujeme na olejem potřeném roštu, každý kousek 10-12 minut. Na těstu se musí udělat bubliny a zespoda musí být opečené a křupavé.