Grilované chleby a koláč (Pikantní pita chléb, topinky s česnekovým máslem a koláč s rajčaty)

Na grilu se dají vykouzlit všelijaké dobroty.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 10 min

Ingredience

1 PORCE +

Na 4 porce:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    1376 KCal

    63 %

    57 %

  • Energie

    5759 KJ

    63 %

    57 %

  • Sacharidy

    158,4 g

    180 %

    158 %

  • Vláknina

    6,9 g

    23 %

    23 %

  • Bílkoviny

    26,0 g

    41 %

    38 %

  • Tuky

    69,6 g

    107 %

    99 %

  • nasycené

    8,6 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Chleby napříč rozkrojíme tak, aby z každého vznikly dvě kulaté placky. Oloupaný česnek prolisujeme do olivového oleje, přidáme chilli, oregano a půl lžičky soli a promícháme. Chleby potřeme z obou stran připraveným pikantním olejem. Grilujeme je 1- 2 minuty po každé straně.
  2. Topinky s česnekovým máslem
  3. 8 krajíců bílého chleba
  4. 1 palička česneku
  5. 125 g másla
  6. sůl
  7. 1/2 lžičky citronové kůry
  8. Krajíce chleba překrojíme na poloviny. Paličku česneku rozkrojíme a dáme řeznou stranou na grilovací mřížku. Grilujeme na prudkém žáru do zhnědnutí. Stroužky z ogrilovaného česneku vyloupneme lžičkou a rozmačkáme. Smícháme je s máslem, solí a citronovou kůrou. Máslem lehce potřeme chléb a doložíme ho na gril, kde ho ogrilujeme z obou stran dozlatova.
  9. Koláč s rajčaty
  10. Těsto:
  11. 220 g polohrubé mouky
  12. 3 lžíce olivového oleje
  13. 1 žloutek
  14. sůl
  15. Obloha:
  16. 1 velká červená cibule (300 g
  17. 1/2 malé cukety
  18. 2 velké žampiony
  19. 8 cherry rajčátek
  20. 2 lžíce rajského protlaku
  21. 1/2 lžičky citronové šťávy
  22. olej na potření grilovacího roštu
  23. Mouku, 2 lžíce oleje, žloutek, půl lžičky soli a 100 ml vody zpracujeme na hladké těsto. Vytvoříme z něj kouli, potřeme zbytkem oleje, zabalíme do potravinářské folie a necháme 30 minut odpočívat při pokojové teplotě. Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme na jemné proužky. Cuketu rozkrojíme po délce a nakrájíme na plátky. Žampiony také nakrájíme na plátky. Cibuli s cuketou krátce orestujeme na pánvi (můžeme ji položit na rošt grilu jako na sporák). Po chvilce přidáme žampiony a cherry rajčátka a ještě krátce prohřejeme. Těsto rozkrojíme na čtyři díly a a z každého rozválíme na pomoučeném válu placku. Smícháme rajský protlak, citronovou šťávou, trochou soli a směsí placky potřeme. Obložíme je orestovanou zeleninou a postupně grilujeme na olejem potřeném roštu, každý kousek 10-12 minut. Na těstu se musí udělat bubliny a zespoda musí být opečené a křupavé.
Autor:

Podobné recepty

Široké nudle s pečenými paprikami a rajčaty

Tajemstvím italské kuchyně jsou kvalitní suroviny a jednoduchá příprava.

Kuřecí nugety smažené v kukuřičných lupíncích

Z kuřecích nugetek budou nadšené nejen děti, ale potěšíte jimi i dospělé.

Losos s chřestem a řeřichovou omáčkou

Sezona chřestu je tu. Připravte si zdravý oběd podle našeho receptu.

Pečený rolovaný bok v kysaném zelí

Pečený bok chutná skvěle v kombinaci s bramborovým knedlíkem.

Placičky z lososa a brambor

Hledáte inspiraci na zdravý oběd? Vyzkoušejte placičky podle našeho receptu.