Doporučujeme

Františkánský švestkový koláč

Františkánský švestkový koláč | foto: Apetit

Františkánský švestkový koláč

  • 8
Těsto na tenhle fantastický koláč je řidší, než je u kynutých těst běžné. Po upečení je báječně vláčné... a ta chuť!

NA 4 PORCE

Příprava: 15 minut + 60 minut kynutí + 30 minut pečení

* 250 ml mléka
* 30 g droždí
* 100 g moučkového cukru
* 100 g másla + trocha na potření koláče a vymazání plechu
* 2 žloutky
* nastrouhaná kůra z 1 citronu
* 240 g hrubé mouky
* špetka soli
* 50 g mletých vlašských ořechů
* 1 l švestkového kompotu
* 1 sáček vanilinového cukru
* špetka skořice
* moučkový cukr na ozdobu

1. Zhruba polovinu mléka odlijte do misky. Přidejte droždí, lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Mezitím rozpusťte máslo, přisypte zbytek cukru, žloutky, citronovou kůru a mouku se špetkou soli. Vlijte kvásek a vypracujte řidší těsto. To pak nechte aspoň hodinu kynout.

2. Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů. Vymažte plech nebo koláčovou formu o průměru 28 cm a dejte do ní polovinu těsta. Narovnejte na něj rozpůlené švestky; posypte je skořicí, vanilkovým cukrem a ořechy. Navrch opatrně rozetřete druhou polovinu těsta, potřete máslem a nechte ještě chvíli kynout.

3. Koláč pečte asi půl hodiny. Pak ho vyjměte, a až vychladne, posypte dezert moučkovým cukrem a nakrájejte na řezy.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Švestkový ‚krambl‘ s rebarborou
Švestkový „krambl“ s rebarborou
Švestkové čatní s mandlemi
Švestkové čatní s mandlemi
Koláč švestkový
Koláč švestkový


  • Vybrali jsme pro Vás