Ingredience
Postup
- Cibuli nakrájíme na kousky a povaříme v 1/2 litru vody. Cibuli přecedíme a vývar necháme vychladnout. (Můžeme použít i 500 ml zeleninového nebo masového vývaru z kostky.) Na holandskou omáčku smícháme žloutky s trochou vývaru a s moukou. Zbylý vývar nalijeme do misky, postavíme ji do vodní lázně a pomalu zašleháváme žloutkovou směs. Jakmile omáčka zhoustne, misku vyjmeme z lázně, po částech zašleháme rozpuštěné vychladlé máslo a dochutíme solí a citronovou šťávou.
- Maso odblaníme, omyjeme a nakrájíme na steaky vysoké 5 cm. Potřeme je olejem a posypeme pepřem. Chřest oloupeme škrabkou a odřízneme zdřevnatělé části. Stonky chřestu blanšírujeme 3 minuty ve vroucí vodě, vyjmeme a ihned přelijeme studenou vodou.
- Do rozpálené litinové pánve vložíme steaky a opékáme je po každé straně 3 minuty. Obracíme je kleštěmi a do opečeného masa nepícháme, aby šťáva nevytekla. Steaky necháme několik minut odpočinout, pak je osolíme, dáme do pekáčku a dopékáme ve vyhřáté troubě při 220 °C podle toho, jak má být steak propečený. Vyjmeme je, poklademe polovinou másla a necháme 5 minut odpočinout.
- V pánvi rozehřejeme zbylé máslo a chřest a očištěný kukuřičný klas opečeme. Každý steak rozkrojíme na tři části, rozdělíme na talíře, přidáme chřest a kukuřici a přilijeme holandskou omáčku.
- Omáčka k masu z vypečené šťávy: K výpeku z pánve i talíře přidáme lžíci másla, lžičku plnotučné hořčice, 50 ml červeného vína a najemno nasekané bylinky. Krátce povaříme a za stálého míchání ve šťávě rozpustíme oříšek másla.