Dvoubarevný rýžový nákyp s meruňkami

Jestli máte chuť na sladký oběd, doporučujeme vám si připravit tento rýžový nákyp s meruňkami.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 110 min

bez chladnutí

Ingredience

8 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    288 KCal

    13 %

    12 %

  • Energie

    1204 KJ

    13 %

    12 %

  • Sacharidy

    43,6 g

    50 %

    44 %

  • Vláknina

    1,0 g

    3 %

    3 %

  • Bílkoviny

    8,9 g

    14 %

    13 %

  • Tuky

    9,1 g

    14 %

    13 %

  • nasycené

    4,6 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Rýži vsypeme do vroucí vody a asi 5 minut ji povaříme. Scedíme ji a necháme okapat. Mléko lehce osolíme a přivedeme k varu. Přidáme rýži. Za častého míchání ji uvaříme doměkka. V horké kaši necháme rozpustit máslo.
  2. Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem do pěny. Ze dvou bílků a poloviny krupicového cukru připravíme pevný sníh. Do zchladlé rýžové kaše vmícháme nejprve žloutky, pak zlehka sníh. Hmotu rozdělíme na dvě části, jednu z nich obarvíme kakaem.
  3. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Na dno položíme oplatku a rozetřeme na ni kakaovou hmotu. Přidáme druhou oplatku a poklademe ji odkapanými půlkami meruněk, které zakryjeme světlou rýžovou hmotou. Nákyp pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 50 minut.
  4. Ze zbylých bílků a cukru vyšleháme pevný sníh. Rozetřeme ho na nákyp a při 190 °C necháme zezlátnout.
Autor:

Podobné recepty

Vepřový karbanátek se sýrem

Nestíháte uvařit? Připravte podle našeho receptu tuto rychlovku.

Velikonoční nádivka s králíkem

Nádivka k Velikonocům patří.

Trojctihodná masová nádivka

Nádivka je pro Velikonoce typická.

Řeznické karbanátky

Karbanátky vám doporučujeme podávat se šťouchanými bramborami.