Dvoubarevný rýžový nákyp s meruňkami
Jestli máte chuť na sladký oběd, doporučujeme vám si připravit tento rýžový nákyp s meruňkami.
Stupeň obtížnosti
Střední
Vaření 110 min
bez chladnutí
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
288 KCal
13 %
12 %
-
Energie
1204 KJ
13 %
12 %
-
Sacharidy
43,6 g
50 %
44 %
-
Vláknina
1,0 g
3 %
3 %
-
Bílkoviny
8,9 g
14 %
13 %
-
Tuky
9,1 g
14 %
13 %
-
nasycené
4,6 g
-
trans-mastné
0,1 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Rýži vsypeme do vroucí vody a asi 5 minut ji povaříme. Scedíme ji a necháme okapat. Mléko lehce osolíme a přivedeme k varu. Přidáme rýži. Za častého míchání ji uvaříme doměkka. V horké kaši necháme rozpustit máslo.
- Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem do pěny. Ze dvou bílků a poloviny krupicového cukru připravíme pevný sníh. Do zchladlé rýžové kaše vmícháme nejprve žloutky, pak zlehka sníh. Hmotu rozdělíme na dvě části, jednu z nich obarvíme kakaem.
- Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Na dno položíme oplatku a rozetřeme na ni kakaovou hmotu. Přidáme druhou oplatku a poklademe ji odkapanými půlkami meruněk, které zakryjeme světlou rýžovou hmotou. Nákyp pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 50 minut.
- Ze zbylých bílků a cukru vyšleháme pevný sníh. Rozetřeme ho na nákyp a při 190 °C necháme zezlátnout.