Doporučujeme

Kdo by nemiloval čokoládu? Upečte si dort, brownies či tříbarevné řezy

  • 1
Bojuje proti chmurám, zlepšuje paměť, pomáhá hubnout, a navíc je neuvěřitelně dobrá. Bez kvalitní čokolády si prostě neumíme svůj život představit, a tak není divu, že patří i k nejoblíbenějším kuchařským ingrediencím. Oslaďte si víkend třeba jedním z těchto božských dezertů.
Čokoládový dort

Čokoládový dort

Ingredience:

  • 100 g kvalitní hořké čokolády
  • 100 g másla
  • 5 vajec
  • 120 g krupicového cukru
  • 120 g polohrubé mouky
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 20 g kakaa

Na náplň:

  • 100 smetany ke šlehání
  • 200 g kvalitní hořké čokolády
  • 150 g kvalitní mléčné čokolády
  • 50 ml koňaku
  • 200 g másla

Na polevu:

  • 150 g kvalitní hořké čokolády
  • 80 ml smetany ke šlehání

Pracovní postup:

  1. Čokoládu na korpus rozpustíme na horké vodní lázni a přendáme do misky. Přidáme na kousky nakrájené máslo, žloutky a vše vyšleháme do pěny. Bílky vyšleháme s cukrem na pevný sníh. Pak obě hmoty lehce spojíme a nakonec vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem a kakaem.
  2. Těsto dáme do dortové formy a pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 50 minut. Necháme ho krátce zchladnout a vyklopíme z formy. Vychladlý korpus prokrojíme na 3 díly. Do kastrůlku nalijeme smetanu a přivedeme k varu. Odstavíme a vsypeme kousky hořké i mléčné čokolády. Mícháme, dokud se zcela nerozpustí. Pak ochutíme koňakem.
  3. Čokoládovou hmotu necháme při pokojové teplotě vychladnout. Pak ji vyšleháme s máslem na hladký krém, který rozdělíme na tři díly. Jeden díl krému rozetřeme na spodní díl korpusu. Přiklopíme druhým dílem korpusu a rozetřeme druhý díl krému. Na povrch položíme třetí díl korpusu.
  4. Povrch dortu potřeme zbylým krémem (část si necháme na ozdobu). Dort necháme ztuhnout nejlépe přes noc v chladu. V horké vodní lázni rozpustíme čokoládu a přidáme smetanu. Polevou přelijeme dort a nožem uhladíme. Hotový dort dozdobíme čokoládovým vějířkem.
Brownies s červenou řepou

Brownies s červenou řepou

Ingredience:
200 g hořké čokolády (min. 55 % kakaa)
100 g másla + na pekáček
500 g červené řepy, uvařené ve slupce
3 vejce vel. L
250 g krupicového cukru
100 g hladké mouky
25 g kakaa
sůl
mrazem sušené maliny na dozdobení

Pracovní postup:

  1. Na horké vodní lázni rozpustíme pozvolna na kousky nalámanou čokoládu společně s máslem.
  2. Mezitím vychladlou řepu oloupeme, nakrájíme na menší kousky a pomocí tyčového mixéru rozmixujeme dohladka.
  3. Vejce s cukrem vyšleháme do světlé pěny a vmícháme do ní rozehřátou čokoládu s máslem. Přidáme řepné pyré a postupně zlehka zapracujeme také prosátou mouku s kakaem a špetku soli.
  4. Pekáček (30 x 20 cm) vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Naplníme ho připraveným těstem a pečeme v troubě předehřáté na 165 °C asi 45 minut. Brownies necháme vychladnout v pekáčku. Poté vyndáme, rozkrájíme na porce a dozdobíme mrazem sušenými malinami.
Nepečený čokoládový dort s tofu

Nepečený čokoládový dort s tofu

Ingredience:

  • 180 g sušených datlí, bez pecky
  • 180 g mandlové mouky
  • 20 g kakaa + na posypání
  • 250 g tmavé čokolády
  • 125 g kokosového oleje
  • 340 g velmi jemného (silken) tofu
  • šťáva z 1/2 citronu (cca 15 ml)
  • jahody na dozdobení

Pracovní postup:

  1. Datle zalijeme horkou vodou a necháme 10 minut stát. Pak je scedíme a společně s mandlovou moukou a kakaem a rozmixujeme dohladka.
  2. Dortovou formu o průměru 23 cm vyložíme pečicím papírem a na dno natlačíme datlovou hmotu. Korpus uložíme na 15 minut do chladničky.
  3. Mezitím na horké vodní lázni rozpustíme čokoládu společně s kokosovým olejem. Poté odstavíme a přidáme tofu, 100 ml vody a citronovou šťávou. Čokoládovou hmotu promícháme tyčovým mixérem dohladka. Mixujeme cca 5 minut.
  4. Připravenou náplň nalijeme do formy na zatuhlý korpus a uložíme alespoň na 180 minut do chladničky. Před podáváním dozdobíme ztuhlý dort dle své fantazie na plátky nakrájenými očištěnými jahodami a poprášíme kakaem.
Čokoládové řezy s třešněmi

Čokoládové řezy s třešněmi

Ingredience:

  • 100 g hořké čokolády
  • 5 vajec
  • 150 g krupicového cukru
  • 150 g másla
  • 150 g hladké mouky
  • tuk a polohrubá mouka na formu

Na náplň:

  • 300 ml mléka
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 balíček vanilkového pudinkového prášku
  • 200 g másla
  • 300 g kompotovaných třešní bez nálevu

Na dohotovení:

  • 50 g bílé čokoládové polevy
  • 50 g tmavé (mléčné) čokoládové polevy

Pracovní postup:

  1. Čokoládu nakrájíme na drobné kousky a rozpustíme na horké vodní lázni. Bílky vyšleháme s cukrem na pevný sníh. Máslo utřeme s čokoládou a žloutky do pěny. Pak lehce vmícháme sníh a nakonec prosátou mouku.
  2. Hotové těsto rozetřeme do pekáčku vymazaného tukem a vysypaného moukou. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout v pekáčku a pak vyklopíme. Po vychladnutí rozkrojíme vodorovně na polovinu.
  3. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý krém, který necháme za stálého míchání vychladnout. Pak ho rozšleháme a zašleháme na kousky nakrájené máslo. Vše společně vyšleháme na hladký krém.
  4. Spodní díl korpusu potřeme třetinou krému a rozložíme na něj třešně. Potřeme je druhou částí krému a položíme horní díl korpusu. Povrch potřeme zbylým krémem a řezy necháme v chladničce ztuhnout. Pak je potřeme bílou čokoládovou polevou, znovu necháme ztuhnout. Poté rozetřeme rozpuštěnou mléčnou polevu a řezanou stěrkou uděláme vlnky. Necháme ztuhnout a nakrájíme na řezy.

  • Vybrali jsme pro Vás