Chřestová polévka se slaninou

1 hodnocení

Lahodná krémová polévka z bílého chřestu bude ještě lepší, když ji doplníte orestovanou anglickou slaninou.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 40 min

Ingredience

4 PORCE +

Na ozdobu:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    303 KCal

    14 %

    13 %

  • Energie

    1269 KJ

    14 %

    13 %

  • Sacharidy

    18,9 g

    22 %

    19 %

  • Vláknina

    4,9 g

    16 %

    16 %

  • Bílkoviny

    11,6 g

    18 %

    17 %

  • Tuky

    20,1 g

    31 %

    29 %

  • nasycené

    12,7 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Dáme do hrnce, zalijeme vodou a na mírném plameni vaříme asi 10 minut.
  2. Chřest oloupeme, nakrájíme na kousky a část hlaviček necháme stranou na ozdobu. Pak chřest přidáme k bramborám, přilijeme mléko, osolíme, opepříme a pomalu vaříme ještě asi 10 minut.
  3. Jakmile chřest změkne, vše ponorným mixérem rozmixujeme a přes jemné síto procedíme do čistého kastrolu. Přilijeme smetanu a dle potřeby dochutíme solí a pepřem. Necháme projít varem.
  4. Slaninu nakrájíme a orestujeme nasucho v pánvi. Vyjmeme ji a ve stejné pánvi na másle opečeme hlavičky bílého a zeleného chřestu.
  5. Hotovou polévku na talířích ozdobíme slaninou, chřestem a čerstvou řeřichou.
Autor:

Podobné recepty

Polévka z pečeného květáku

Když květák před přípravou krému upečete, bude chutnat ještě lépe.

Srbská čorba

Srbská pochoutka, kterou by měl za svůj život ochutnat každý.

Toskánská jarní polévka

Jarní polévka, která je inspirována italskou kuchyní.

Zeleninová polévka s fazolemi

Zdravá polévka, která je navíc i snadná na přípravu.

Skopová polévka s fazolemi a pórkem

Zbylo vám skopové maso? Využijte ho na vývar.