Ingredience
Postup
- V míse smícháme prosátou mouku, cukr, špetku soli, sušené droždí a na kostičky nakrájené máslo. Promneme ho se sypkými ingrediencemi tak, aby v mouce nezůstal žádný kousek másla. Poté přidáme mírně prošlehaná vejce, vlažné mléko, vanilkový extrakt a vypracujeme měkké a vláčné těsto. Dáme ho do olejem vymazané mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení objemu (zhruba 60 minut).
- Vykynuté těsto vyklopíme na jemně pomoučený vál a válečkem ho rozválíme na 1 cm silný plát. Vykrajovátkem o průměru 8 cm z něho vykrajujeme kolečka, kterým ještě vykrojíme střed o průměru 3 cm. Donuty pokládáme na pomoučený pečicí papír, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme je kynout 30-60 minut.
- Do vyšší silnostěnné pánve nalijeme minimálně 3 cm oleje, který rozehřejeme ideálně na 180 °C. Vykynuté donuty smažíme z obou stran dozlatova. Přebytečný tuk necháme okapat na papírové utěrce. Donuty necháme vychladnout na mřížce.
- Na malinovou polevu rozmačkáme maliny a přepasírujeme je přes jemný cedník. Přidáme citrónovou šťávu, vanilkový extrakt a moučkový cukr. Pokud je poleva příliš tekutá, přidáme více cukru. Na polevu z javorového sirupu promícháme javorový sirup, špetku soli a cukr. Podle potřeby směs naředíme mlékem. Na vanilkovou polevu dáme cukr a vanilkový extrakt do mísy a podle potřeby přidáme 3-4 lžíce mléka a dobře promícháme.
- Vychladlé donuty zhruba z poloviny ponoříme vždy do jedné z připravených polev a posypeme dle fantazie drcenými ořechy, práškem ze sušených malin a hoblinkami kokosu.