Barevné donuty

Mají vaše děti rády kobližky s barevnou polevou a sladkým posypem? Udělejte jim radost domácími donuty, které si mohou ozdobit podle svých představ.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 70 min

bez kynutí a chladnutí

Ingredience

15 PORCE +

Těsto:

Malinová poleva:

Poleva z javorového sirupu:

Vanilková poleva:

Dokončení:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    327 KCal

    15 %

    14 %

  • Energie

    1369 KJ

    15 %

    14 %

  • Sacharidy

    63,2 g

    72 %

    63 %

  • Vláknina

    1,5 g

    5 %

    5 %

  • Bílkoviny

    5,8 g

    9 %

    9 %

  • Tuky

    5,0 g

    8 %

    7 %

  • nasycené

    2,6 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. V míse smícháme prosátou mouku, cukr, špetku soli, sušené droždí a na kostičky nakrájené máslo. Promneme ho se sypkými ingrediencemi tak, aby v mouce nezůstal žádný kousek másla. Poté přidáme mírně prošlehaná vejce, vlažné mléko, vanilkový extrakt a vypracujeme měkké a vláčné těsto. Dáme ho do olejem vymazané mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení objemu (zhruba 60 minut).
  2. Vykynuté těsto vyklopíme na jemně pomoučený vál a válečkem ho rozválíme na 1 cm silný plát. Vykrajovátkem o průměru 8 cm z něho vykrajujeme kolečka, kterým ještě vykrojíme střed o průměru 3 cm. Donuty pokládáme na pomoučený pečicí papír, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme je kynout 30-60 minut.
  3. Do vyšší silnostěnné pánve nalijeme minimálně 3 cm oleje, který rozehřejeme ideálně na 180 °C. Vykynuté donuty smažíme z obou stran dozlatova. Přebytečný tuk necháme okapat na papírové utěrce. Donuty necháme vychladnout na mřížce.
  4. Na malinovou polevu rozmačkáme maliny a přepasírujeme je přes jemný cedník. Přidáme citrónovou šťávu, vanilkový extrakt a moučkový cukr. Pokud je poleva příliš tekutá, přidáme více cukru. Na polevu z javorového sirupu promícháme javorový sirup, špetku soli a cukr. Podle potřeby směs naředíme mlékem. Na vanilkovou polevu dáme cukr a vanilkový extrakt do mísy a podle potřeby přidáme 3-4 lžíce mléka a dobře promícháme.
  5. Vychladlé donuty zhruba z poloviny ponoříme vždy do jedné z připravených polev a posypeme dle fantazie drcenými ořechy, práškem ze sušených malin a hoblinkami kokosu.
Autor:

Podobné recepty

Žloutkové řezy

Tyto řezy jsou maličkou pracnější, ovšem výsledek je skutečně božský.

Pomerančové řezy

Máte chuť na tento tropický dezert? Tak neváhejte a připravte si ho.

Sušenkové řezy s pudinkem a malinami

S tímto moderním dezertem vždycky zabodujete.

Punčové řezy

Vyzkoušejte vylepšené punčové řezy, které chutnají ještě lépe než z cukrárny.

Závin z pivního těsta

Sladká náplň ve slaném těstě, dokonalá kombinace.