Ajvar

Papriková lahůdka, známá jako zeleninový kaviár, skvělá k masu nebo jen tak k pečivu.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 80 min

bez vaření a sterilování

Ingredience

4 PORCE +

Rozpis na 4 sklenice po 100 ml:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    269 KCal

    12 %

    11 %

  • Energie

    1127 KJ

    12 %

    11 %

  • Sacharidy

    22,1 g

    25 %

    22 %

  • Vláknina

    7,9 g

    26 %

    26 %

  • Bílkoviny

    4,2 g

    7 %

    6 %

  • Tuky

    19,1 g

    29 %

    27 %

  • nasycené

    2,0 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Lilek omyjeme a slupku ze všech stran rovnoměrně propícháme vidličkou. Dáme ho na plech a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut doměkka. Lilek necháme vychladnout a vydlabeme dužinu.
  2. Papriky dáme na plech a v troubě pod rozehřátým grilem pečeme, až na nich naskáčou hnědé puchýře. Přendáme je do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme asi 15 minut zapařit. Pak je oloupeme a odstraníme stopky a jadřince. Papriky umeleme v mlýnku na maso, nebo je nakrájíme najemno.
  3. Dužinu z lilku a papriky dáme do hrnce. Přidáme prolisované oloupané stroužky česneku, sůl, chilli a zalijeme olejem. Za stálého míchání pozvolna vaříme asi 120 minut (teplotu udržujeme těsně pod bodem varu), až se směs spojí a vznikne kompaktní pasta.
  4. Ajvar rozdělíme do čistých sklenic, uzavřeme a sterilujeme při 85 °C asi 20 minut. Ajvar podáváme jako pomazánku na chléb nebo přílohu k masům. Použít ho můžeme také k ochucení omáček a polévek.
Autor:

Podobné recepty

Naložené sýry

Na oslavu se domácí nakládaný sýr skvěle hodí.

Masový pták

Na oslavě tímto masovým ptákem všechny ohromíte.

Sladkokyselé cuketky

Není nad domácí nakládanou zeleninu.

Napoleonky z červené řepy a kozího sýra

Kombinace lahodného kozího sýra a červené řepy je neodolatelná.

Párečky v těstě a slané tyčky

Po těchto tyčinkách se na oslavě jen zapráší.