Slonice Tamara se slůnětem na snímku z roku 2016. | foto: Zoo Praha

Slonice Tamara v pražské zoo zranila chovatelku. Ženu převezli do nemocnice

  • 52
V pražské zoologické zahradě v neděli ráno zasahovali záchranáři. Vyjeli na pomoc chovatelce, kterou v Údolí slonů zranila slonice Tamara. Žena skončila s poraněním ruky, hrudníku a pánve v pražské Ústřední vojenské nemocnici. Mluvčí zoo Dana Alena Maděrová uvedla, že chovatelé nepochybili a celou událost nyní prošetřují.

Záchranáři vyjížděli do Troji kolem osmé hodiny ráno. „Pečovali jsme o jednatřicetiletou chovatelku, která utrpěla úraz ruky, hrudníku a pánve. Byla celou dobu při vědomí, se zajištěným žilním vstupem jsme ji podali léky na bolest a transportovali do Ústřední vojenské nemocnice,“ řekla iDNES.cz krajská mluvčí záchranné služby Jana Poštová.

Záchranná služba na místo vyslala inspektora, záchranářskou posádku a posádku s lékařem.

Mluvčí Zoologické zahrady Dana Alena Maděrová uvedla, že se jedná o ojedinělou událost. „Přiznám se, že o něčem podobném nevím a určitě je to ojedinělé. Máme bezpečnostní předpisy a nic takového se u nás běžně neděje,“ řekla iDNES.cz.

Probíhá vyšetřování a zatím je podle předběžných výsledků zřejmé, že nedošlo k pochybení zaměstnanců. „Oni naopak pomohli a situaci rychlým zásahem vyřešili. Slonice Tamara poranila jednu z chovatelek, která je nyní hospitalizována. Nemám k tomu žádné další informace,“ dodala Maděrová.

„Na základě předběžného šetření nedošlo ze strany našich pracovníků k žádnému pochybení, naopak rychlým zásahem situaci vyřešili. Dále budeme informovat po skončení vyšetřování,“ napsal krátce po incidentu ředitel pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek na svém Facebooku.

Sloni se v pražské zoo chovají už od roku 1933. V současnosti má zahrada devět sloních obyvatel, nejmladšími jsou dvě sloní samičky, které se narodily v březnu a v květnu v roce 2020. Matkou jedné z nich je právě Tamara, která je původem ze Srí Lanky, stejně jako Janita. Obě před šesti lety přivedly na svět slůňata Rudiho a Maxe.

Nejstarším členem stáda slonů indických je samice Gulab, kterou zoo získala v roce 1966. Její dlouholetá společnice slonice Shanti přišla do Prahy z Indie jako mládě v roce 1977 a zahrála si ve filmu Poplach v oblacích. Skupinu doplňuje samec Ankhor. Zahrada má od března 2013 nový areál nazvaný Údolí slonů, který vyšel na 500 milionů korun.

Slonice Tamara poradila v březnu roku 2020 slůně:

,