Vzácná prasátka i lachtan. V Zoo Praha se letos narodilo přes tisíc mláďat

  • 2
V pražské zoologické zahradě se od začátku roku do konce listopadu narodilo 1 282 mláďat. Kromě malého lachtana nebo nových lemurů, se zoo dočkala i narození vzácných jihoamerických prasátek pekari nebo makiho Ganzhornova, který přitom z jiných evropských zoo vymizel. Nové přírůstky a expozice čekají v zoo i příští rok.

Zoo například očekává narození slůňat a otevře také novou expozici nazvanou Darwinův kráter, která se zaměří na Tasmánii a Austrálii.

„I když mělo letos velkou publicitu například narození mláděte lachtana nebo lemurů, na pozadí zájmu zůstala celá řada odchovů, které jsou daleko významnější z odborného nebo chovatelského hlediska,“ uvedl dnes na tiskové konferenci ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Připomněl tak například narození jihoamerických prasátek pekari. „Začali jsme je chovat v roce 2016, odchov je i v rámci celé Evropy velice vzácný, je jen 45 zvířat v sedmi institucích,“ řekl náměstek ředitele zoo Jaroslav Šimek.

Dalším významným přírůstkem letošního roku byla tři mláďata dikobraza. „Teprve v chovu například zjišťujeme, jak dlouho je dikobraz palawanský březí,“ vysvětluje kurátor savců Pavel Brandl. Zatím ani není známo, jakého věku se tento živočich dožívá.

V pražské zoo se také rozšířila populace lemurů. Tím nejvýznamnějším je maki ganzhornův, malý noční lemur původem z Madagaskaru, který neváží ani 40 gramů a je jedním z nejmenších primátů na světě. 

„Zoo Praha je jediná, která letos tento druh popsaný až v roce 2016 odchovala. Dříve se rozlišovaly jen dva druhy lemurů, dnes už víme, že jich je přes dvacet,“ říká Brandl.

Advent v zoo

  • 21. - 25. 12. Betlémské světlo
  • 22. 12 Vánoce a narozeniny u goril - oslava 7. narozenin gorilího samce Nurua s hudebním vystoupením a výrobou přání
  • 24. 12. Štědrý den v zoo - otevřeno do 14.00, vstup pro děti za jednu korunu. Lidé mohou nosit do košů u hlavního vchodu ovoce, zeleninu, oříšky, piškoty nebo pokrývky, které si oblíbili orangutani.
  • 25. a 26. 12. Vánoce v rezervaci Bororo - program s domácími zvířaty
  • 28. - 30. 12. Vánoční nadílka u zvířat - mimořádné komentované krmení stromky a dárky od návštěvníků.
  • 31. 12. otevřeno do 14.00

Seznam zvířat, která původem pochází z největšího afrického ostrova, se v pražské zoo rozrostl i o ibise madagaskarského.

„Chováme je ve volierách podobně jako bažanty, jde o největší ptáky z Madagaskaru,“ vysvětlil Antonín Vaidl z pražské zoo. V zoologických zahradách na celém světě žije méně než padesát jedinců tohoto druhu

Úspěch letos zaznamenali i v pavilonu plazů. „Naši chovatelé v indoneské džungli jsou velmi zdatní, samičku varanovce bornejského rozkrmili, spářili a vylíhlo se pět mláďat,“ podotkl kurátor plazů Petr Velenský.

Vzácný živočich původem z bornejských pralesů je zajímavý i díky tomu, že lidé desítky let vůbec nevěděli, že vůbec existuje.