Pražská zoo musela uspat samici medvěda ledního Bertu, měla neléčitelné onkologické onemocnění. (21. září 2023) | foto: Zoo Praha

Pražská zoo musela uspat medvědici Bertu, byla nevyléčitelně nemocná

  • 12
Pražská zoo musela ráno utratit samici medvěda ledního Bertu. Její onkologické onemocnění se přes veškerou snahu veterinářů i chovatelů ukázalo jako neléčitelné. Pražská rodačka by se 2. prosince dožila dvaceti let.

Berta se v roce 2003 narodila rodičům Boře a Alíkovi a v Zoo Praha strávila celý život.

„Jako medvídě všechny bavila neuvěřitelnou energií, s níž řádila ve vodě a hrála si s kbelíky. Pohlaví mláděte chovatelé tehdy ještě neznali, ale po prvotním rychlém vyšetření usuzovali, že se jedná o samečka – a tak dostalo od hudebníka Petra Hapky jméno Albert. Když se později ukázalo, že je domnělý samec vlastně samice, stačila drobná úprava jména – a z Bertíka byla Berta,“ píše zoo na webu.

Berta a její matka Bora tvořily nějaký čas semknutou dvojici. Zhruba po dvou letech se ale vztah matky s dcerou zhoršil, to když Berta dospěla do věku, kdy v přírodě medvíďata svou matku opouštějí a stavějí se na vlastní nohy.

Speciální péči v létě vyžadují lední medvědi i tropická zvířata, říká kurátor zoo

Chovatelům nezbylo, než ji oddělit a obě samice držet zvlášť. Pražský výběh ledních medvědů takové opatření umožňuje, protože jde vlastně o výběhy dva, vzájemně propojené uzavíratelným průchodem.

„Pohodu do rodiny vnesl příchod medvědího samce Toma v roce 2009. Chovatelé se pokusili seznámit celé trio dohromady, a výsledek předčil očekávání: všichni tři medvědi se skvěle sžili,“ uvádí dále zoo.

Mladému Tomovi byl tehdy jen rok a čtvrt (narodil se 23. listopadu 2007 v Brně) a Bora si k němu vytvořila vazbu jako k vlastnímu mláděti. Tom si díky ní v Praze skvěle zvykl.

15. července 2023

Dlouhá léta pak Tom s Bertou tvořili sehraný pár, přestože měli odlišné povahy – Tom je suverénní, nápaditý a hravý, zatímco o čtyři roky starší Bertě někdy jako by chyběla potřebná sebejistota. I tak si tihle dva skvěle rozuměli. Rádi spolu dováděli ve vodě, zkoumali některou z mnoha hraček, které medvědi dostávají – od míčů a pneumatik až po námořní bójky a silniční kužely, anebo si užívali chladivého sněhu z ledovače či speciální medvědí zmrzliny z ryb, mrkve a jablek zamražených ve vodě.

V prostoru stávající expozice ledních medvědů Bertu již žádná jiná samice nenahradí a návštěvníci zde tedy uvidí jen samce Toma.


Témata: medvěd, Praha, Zoo Praha