Ing. Josef Zelinka v Zoo Praha ještě v hodnosti podplukovníka. Na plukovníka byl povýšen k 1. lednu 1937. | foto: Rakouské filmové muzeum

Pražská zoo rozluštila záhadu historických filmů, natočil je plukovník Zelinka

  • 0
Zoo Praha vypátrala totožnost autora unikátních historických snímků, které se objevily v Rakouském filmovém muzeu. Šlo o plukovníka Josefa Zelinku, na záběrech se objevila také jeho manželka Helena. Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek o tom informoval na svém Facebooku.

S identifikací lidí pomohl vedení Zoo Praha Milan Hrubý, filmový znalec z Vojenského historického ústavu.

„Podle jeho názoru šlo o důstojníka z Vojenského technického a leteckého ústavu. Z desítek jmen jsem na základě iniciál a data povýšení vytipoval plukovníka Josefa Zelinku,“ uvedl Bobek na Facebooku.

Další informace o autorovi poskytl vojenský historik Eduard Stehlík. Že jde o Zelinku nakonec v sobotu potvrdil policejní pyrotechnik Zdeněk Horák, který poskytl také Zelinkův nekrolog, kde je jeho působení v pražské zoo zmíněno.

Zoo Praha hledá autora unikátních historických filmů, objevily se v Rakousku

Zelinka v době natáčení působil jako přednosta oddělení ručních zbraní a kulometů. „Za druhé světové války však osvědčil i svou odvahu a vlastenectví, když pomáhal zajišťovat zbraně odbojové skupině podplukovníka Josefa Mašína a za Pražského povstání bojoval na barikádách,“ informoval Bobek. O Zelinkově manželce Heleně se podle něj zatím ví jen velmi málo.

Helena Zelinková na historickém snímku z pražské zoo.

Třináct kotoučů s historickými záběry zachycuje zoo v letech 1934 až 1937. Rakouské filmové muzeum je mělo v archivu zhruba dvanáct let, jeho archivářka kontaktovala Bobka loni na podzim. Ten nález označil za unikát.

Na snímcích je zachycena řada zvířat, například slon Baby, hroch Petr či lachtani Batul a Hýta, které zoo věnoval Vlasta Burian. Kromě Heleny Zelinkové a chovatelů se ve filmech objevuje zakladatel a první ředitel Zoo Praha Jiří Janda a herečka Zita Kabátová.