Diskuze

Kostely by měly plnit funkci komunitních center, říká architekt Zdeněk Fránek

Kostely mění svůj význam. K tomu, aby mohly stále sloužit veřejnosti, musí podle architekta Zdeňka Fránka nové chrámy přibrat i další funkce než jen náboženské. Fránek navrhl již tři kostely. Dva z nich, v Černošicích a Litomyšli, stojí. V Neratovicích bude fungovat jeho moderní chrám zhruba za tři roky.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Císařovna Marie Terezie přikázala, zajistit, aby každý obyvater Rakouské říše měl v dosahu hodinové chůze kostel. Takže asi 5 km.

Už tehdy to bylo místo, kde vláda i církev s občany komunikovala. Tehdy ovšem povinně na katolickém základu.

Dnes máme komunikace až moc, přes smartfouny, ale živého člověka to prkýnko nikdy nemůže nahradit. Chodím do kostela také zejména kvůli své manželce, ale zejména tam potkávám pravidelně lidi ze sousedství a mnohdy je téma od katolických tézí velmi vzdálené.

I s knězi je zajímavá diskuze, jeden je třeba z Bombaje, jeho kostel na Mount Mary dokonce znám z vlastní návštěvy. Druhý je profesor teologie z Polska, třetí je z Chorvatska. Církev nezná hranice a trochu je to svádí. Zachraňovat bojovníky z Daeš- IS je dost pošetilé, ti nebudou nikdy vděční.

Pro obyvatele menších obcí, než sto tisíc obyvatel je kostel nepostradatelný, jenom si ho musí sami opečovat.Hospody jsou stále dražší, ale sotva lepší.

0 0
možnosti