Začíná stavba lávky v Troji, díky vyztužení unese i sanitku

  • 36
V pražské Troji začaly práce na stavbě nové lávky přes Vltavu. Původní se zřítila před dvěma lety a zranili se při tom čtyři lidé. Nová bude čtyři metry široká a v případě nutnosti po ní bude moci řeku překonat i sanitka.

Původní lávka byla o metr užší, na nové by se tak měli lépe vyhnout cyklisté i chodci.

Životnost je plánovaná na sto let, základem bude ocelová vyztužená konstrukce. Oproti předešlé železobetonové konstrukci bude u nové lávky snadnější kontrolovat její stav.

„Vzhledem k použitým technologiím bude moci mostní prohlídkář snadno kontrolovat, jestli se s lávkou něco děje,“ řekl při zahájení prací primátorův náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě)

Lávku pro město postaví za 128,3 milionu korun firma SMP CZ, měla by být otevřena do konce příštího roku.

„Konstrukčně je navržena tak, aby se pod ní nevytvářely při povodni víry a pokud by začala voda přetékat přes lávku, bude možné sklopit zábradlí,“ uvedl Jiří Bažata z divize velkých projektů stavební firmy SMP CZ.

Původní lávka mezi Císařským ostrovem a Trojou se zřítila 2. prosince 2017. Zraněni při tom byli čtyři lidé, z toho dva vážně. Město každému dalo 50 tisíc korun a na dalším odškodnění se domluvilo letos v lednu s pojišťovnou. 

Policisté obvinili dva muže z obecného ohrožení.

2. prosince 2017