Skotští dudáci zahráli Hradní stráži při střídání

  • 7
Polední střídání vojáků Hradní stráže v pátek výjimečně doprovodila skotská vojenská hudba. Na slavnostním střídání stráží v rámci Britských dnů zahráli také český armádní sbor a hudební soubor Ondráš.

Prvním nádvořím Hradu se v rámci Britských dnů nesla hudba z tradičního skotského nástroje. 

„Ceremoniál začal střídáním hradní stráže za hudebního doprovodu hradní stráže, ale tentokrát šli společně se skotskými vojenskými dudáky a bubeníky Pipes and Drums,“ řekl důstojník vojenské kanceláře podplukovník Libor Musil.

V poledne nejdříve proběhlo klasické střídání stráží, po kterém následovalo hudební vystoupení skotských dudáků Pipes and Drums.

„V rámci ceremoniálu výměny stráží je to naprosto ojedinělá akce,“ dodal Musil.

Dále vystoupil soubor Ústřední hudby Armády České republiky a Vojenský umělecký souboru Ondráš, kteří předvedli část ze svého plánovaného vystoupení na Královském festivalu vojenských hudeb v Edinburghu.Ten se bude konat v srpnu 2018.

„Veřejnost viděla ukázku programu, který česká vojenská hudební tělesa představí i na prestižním festivalu, kam byla pozvána historicky poprvé u příležitosti oslav 100. výročí založení Československa. AČR do Edinburghu vyšle 113 tanečníku a hudebníků“ uvedla kapitánka Eva Cajthamlová, mluvčí Posádkového velitelství Praha.