U Vraňan na Mělnicku začala na konci března stavba zařízení, jehož součástí...

U Vraňan na Mělnicku začala na konci března stavba zařízení, jehož součástí bude největší bateriové úložiště v Česku a plynové spalovací turbíny. Investorem je česká energetická skupina Decci. (4. dubna 2023) | foto: Decci

Na Mělnicku vzniká největší úložiště elektřiny v Česku, hotové má být za rok

  • 70
U Vraňan na Mělnicku začala na konci března stavba zařízení, jehož součástí bude největší bateriové úložiště v Česku a plynové spalovací turbíny. Investorem je česká energetická skupina Decci. Energetické hnízdo (Energy nest) má být dokončené v květnu 2024.

„Takzvaný zdroj podpůrných služeb výkonové rovnováhy (SVR) bude mít celkový výkon 30 megawattů,“ informovala za Asociaci pro akumulaci energie AKU-BAT CZ Lucie Vurbsová. Podle Hospodářských novin (HN) jde o miliardovou investici.

Hybridní zdroj umožní díky bateriovému systému akumulace energie (BSAE) okamžitě uvolnit regulační výkon požadovaný provozovatelem přenosové soustavy.

U Sokolova zprovoznili největší úložiště elektřiny, pomůže stabilizovat síť

„Omezená výdrž BSAE je kompenzována zapojením spalovacích turbín s rychlým startem, vysokou výkonovou dynamikou a nízkými emisemi. Technické řešení představuje kombinaci zdrojů, které se navzájem synergicky doplňují. Koncept hybridního zdroje byl vyvinut s cílem posílit energetickou bezpečnost ČR a podpořit dekarbonizaci České energetiky,“ uvedla členka představenstva E.nest Energy Darina Merdassi. Společnost patří do skupiny Decci.

„Investice přesáhne jednu miliardu korun,“ řekla Merdassi HN. Podle ní je projekt financován z vlastních zdrojů investora v kombinaci s bankou. Investor na projekt nevyužije žádnou dotaci. Výkonný ředitel asociace AKU-BAT Jan Fousek listu řekl, že úložiště bude největší v ČR, překoná i to, které buduje ČEZ v Ostravě-Vítkovicích, které pojme 9,45 MWh energie.

V dole Darkov má vzniknout podzemní úložiště energie, první svého druhu

Podle Merdassi analýzy České elektroenergetické přenosové soustavy (ČEPS) ukazují, že stávající vývoj energetiky může vést k dramatickému poklesu regulačního výkonu pro poskytování SVR.

„Námi budovaný hybridní zdroj je průkopnickým řešením pro zajištění dostatečného objemu SVR, a tím udržení schopnosti zajistit výkonovou rovnováhu mezi spotřebou a výrobou elektrické energie. Naše řešení je modulární, škálovatelné a snadno replikovatelné,“ doplnila Merdassi. Energy nest bude moci v budoucnu jako palivo využívat zelený vodík.

Česko zaostává v zásobách energie, nerozvíjí bateriové systémy, vadí expertům

Na vraňanském projektu se jako zhotovitel hybridního zdroje podílí společnost Siemens, dodavatelem turbín je britská společnost Centrax. Zapojili se také čeští experti jako Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky nebo ČVUT, které pro projekt vyvíjí řídicí algoritmy na bázi strojového učení.

Skupina Decci se zabývá hledáním inovativních energetických řešení a jejich integrací do každodenního života. Zaměřuje se na projekty moderní energetiky z hlediska výroby, akumulace a distribuce. Je také zakládajícím členem Asociace pro akumulaci energie AKU-BAT, která sdružuje nejvýznamnější subjekty aktivní v akumulaci energie a je zakládajícím členem Svazu moderní energetiky.

,