(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Město Příbram

Stovka úředníků bude počítat kroužky pro ODS. Soud má pochyby o volbách

  • 252
Nejvyšší správní soud uznal jednu ze stížností na výsledek parlamentních voleb. Přepočítá hlasy pro ODS v části Středočeského kraje. Důvodem jsou pochybnosti o správnosti započtení preferenčních kroužků. Soud bude kontrolovat preferenční hlasy pro kandidáty ODS v 915 okrscích.

Soud rozhodl z podnětu konkrétního voliče, který zjistil, že jeho hlas není započítaný a podobné problémy zaznamenali jeho známí. Nelze vyloučit, že chyby ovlivnily zvolení některých poslanců za ODS v kraji. Proto soud provede rozsáhlejší kontrolu.

„Stěžovatel tvrdil, že ve volebních okrscích ve Středočeském kraji, které i přímo označil, okrskové volební komise nesprávně nezapočítaly přednostní hlasy pro Martina Kupku,“ uvedla mluvčí Nejvyššího správního soudu Sylva Dostálová.

Jedná se o místopředsedu ODS a čerstvě odvolaného náměstka hejtmanky. Podle stížnosti byl Kupka uveden na druhé rubové straně hlasovacího lístku, a několik volebních komisí pak nesprávně počítalo přednostní hlasy pro všechny kandidáty strany ODS. Preferenční hlasy údajně špatně sečetla i komise v Plzni (zde). 

Kraj musí nejpozději do úterka odevzdat příslušné volební dokumenty, které prověří celkem 100 zaměstnanců soudu.  „V takovém rozsahu Nejvyšší správní soud volby dosud nepřezkoumával,“ dodal předseda volebního senátu Tomáš Langášek. 

Čas na to mají úředníci přitom jen velmi omezený.  Už na neděli 19. listopadu soud svolal k věci veřejné jednání. O den později má totiž poprvé zasednout Sněmovna.

,