Na Vinohradech zbourali cennou vilu, ustoupila novým bytům

  • 92
Pražská památková zóna Vinohrady přišla o neorenesanční vilu stojící hned vedle domu, kde žil bývalý československý diplomat a politik Jan Masaryk. Izraelský developer na místě plánuje výstavbu bytových domů a vilu i na základě stanoviska magistrátu v uplynulých dnech zboural. Podle Klubu Za starou Prahu však byla budova historicky hodnotná.

Vila číslo 195 v ulici Jana Masaryka byla součástí památkové zóny Vinohrady. Minulý týden ve čtvrtek však proběhla její demolice, na místě má vyrůst několik bytových domů.

Vlastníkem pozemku je Rezidence Jana Masaryka s.r.o., která spadá pod developerskou společnost Star Group. Ta pozemek zakoupila v roce 2017 a na vilu si nechala udělat řadu expertiz a posudků, včetně průzkumu stavebně-historického, statického a stavebně-technického provedeného ČVUT v Praze.

„Průzkumy potvrdily velmi špatný stav vily, proto jsme přistoupili k demolici, která proběhla na základě platného rozhodnutí o odstranění stavby vydaného stavebním úřadem Prahy 2, před jehož vydáním byla stavebnímu úřadu předložena vyjádření veškerých příslušných orgánů státní správy, mimo jiné též památkářů,“ sdělil portálu iDNES.cz Jakub Vančura ze Star Group.

Územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu v Praze se vyjádřilo proti demolici, naopak stanovisko magistrátního odboru památkové péče bylo pozitivní pro investora.

Jeden ze soutěžních projektů, jak by mohla rezidence vypadat.

„Akreditovaná laboratoř provedla průzkum kontaminace zdiva a podloží, který na základě odebraných vzorků detekoval až třicetinásobné překročení limitních koncentrací zdraví škodlivých látek. Statik vyhodnotil, že ve fasádách jsou aktivní trhliny a v suterénu velmi vlhké zdi,“ uvedl na dotaz redakce Vít Hofman, mluvčí pražského magistrátu.

Škodlivé látky se do konstrukce dostaly kvůli tomu, že v areálu působila průmyslová firma „Josef a Jan Frič – dílna pro přesnou mechaniku“, později po znárodnění podnik METRA.

Stavebně historický průzkum podle Hofmana vyhodnotil, že stavba má průměrnou památkovou hodnotu. „Magistrátní odbor památkové péče jako orgán státní správy tedy po celkovém vyhodnocení podkladů s odstraněním stavby souhlasil, protože vyhodnocuje důkazy jako celek v kontextu právního řádu,“ vysvětlil Hofman.

Vila byla hodnotná, oponuje Klub Za starou Prahu

Podle Klubu Za starou Prahu, který demolici již od začátku kritizoval, však budova byla příkladem kvalitní dobové architektury. Neměla změněný půdorys a ani porušený exteriér.

„Ke kvalitním detailům, neporušené kompozici hmot a dochovaným řemeslným detailům je nutné zdůraznit i zakomponování vily do urbanistické struktury okolí. Hodnotu vily dokládají i mnohé zmínky v uměleckohistorické a topografické literatuře,“ psal klub minulý týden na Facebooku.

Ve vile nebyly podle klubu žádné významné statické poruchy i hodnoty těžkých kovů byly hluboce pod mezními hodnotami.

To potvrzuje i čtenář Trousil, který redakci MF DNES na demolici upozornil. „Dle našich informací prý vila dostala demoliční výměr na základě špatné statiky, což je zcela zavádějící, neboť byla průběžně rekonstruována a z vlastní zkušenosti mohu říct, že byla v perfektním stavu,“ napsal v emailu.

Developer chce kromě zbourané vily upravovat i ostatní objekty v areálu, podle jeho příslibu však s respektem k historickému okolí. „Příležitost k proměně industriálního areálu v srdci Vinohrad na moderní rezidenční projekt je pro nás výzvou a vnímáme ji jako šanci pro využití našich mezinárodních zkušeností,“ uvedl Jančura.