Rozšíření obchodní zóny mezi Čestlicemi a Průhonicemi se mnoha lidem nelíbí....

Rozšíření obchodní zóny mezi Čestlicemi a Průhonicemi se mnoha lidem nelíbí. Nová obchodní zóna má reagovat na poptávku na trhu | foto: CBE Development

U D1 vyroste obří obchodní zóna. Okolní obce s výstavbou nesouhlasí

  • 15
Obchodní zóna na okraji Prahy u dálnice D1 se rozroste. Na devětatřiceti hektarech mezi Průhonicemi a Čestlicemi po levé straně dálnice směrem na Prahu začne investor na jaře stavět novou komerční zónu s obchody, skladovými halami nebo čtyřmi autosalony. Obcím se plán nelíbí.

Podobně velká obchodní plocha vznikla v Česku naposledy v roce 1997. Šlo o Obchodní a zábavní zónu Čestlice, která leží na protější straně dálnice.

„Vznik nové obchodní zóny v Čestlicích je přirozeným rozvojem tohoto území, jelikož zóna na protější straně již nemá kam růst,“ uvádí Jiří Kristek z konzultantské společnosti Cushman & Wakefield. Podle něj je v současné době v Praze vysoká poptávka po nových prodejnách. Podobně velkých volných a atraktivních ploch však v Praze a jejím okolí už příliš není.

Celková výše investic do komerčního areálu včetně výstavby jednotlivých objektů přesáhne čtyři miliardy korun.

Podle Jakuba Andrleho, ředitele developerské firmy CBE Development, která zastupuje investora projektu, je většina pozemků pro obchody a sklady už rozprodaná jednotlivým obchodníkům. Konkrétní značky však zatím nechce specifikovat. 

„Co mohu prozradit je, že se zde bude nacházet přední evropský prodejce nábytku, čtyři autosalony vozů vyšší třídy a širokosortimentní maloobchodní řetězec. Ve druhé etapě se jedná o hypermarketu a multibrandovém obchodním centru,“ uvádí. 

V souvislosti se zmiňovaným prodejcem nábytku se spekuluje o třetí pražské pobočce švédského řetězce IKEA. Ten plánuje v Praze své služby rozšiřovat. „V současnosti vyhodnocujeme více variant v Praze. V tuto chvíli nemůžeme potvrdit žádnou konkrétní lokalitu,“ uvádí mluvčí řetězce Adriena Rambousková.

Problematická druhá etapa

Plochu 39 hektarů, na kterých se budou nové obchody stavět, rozdělil developer na dvě etapy. „První etapa je již připravená k zastavění, ta druhá má ale spoustu problémů a potřebuje nejprve změnu územního plánu, což je ještě hodně daleko,“ popisuje místostarosta Průhonic Bohumil Řehák (SNK Průhonice). 

Komerční zóna Čestlice–Průhonice

  • Podle plánů developera by se měly objekty v první etapě nové komerční zóny stavět na jaře 2018. První etapa se bude rozkládat na 16 hektarech. Druhá ji později rozšíří na 39 hektarů.
  • V první části zóny developer počítá s předním evropským prodejcem nábytku, čtyřmi autosalony a maloobchodním řetězcem.
  • Ve druhé etapě má být hypermarket a obchodní centrum. Druhá etapa však teprve čeká na změnu územního plánu.

Obce, které s budoucím obchodním komplexem sousedí, totiž z chystané výstavby příliš nadšené nejsou. „Změnu územního plánu pro výstavbu druhé etapy zrušil soud, jelikož jde o pozemky s vysoce hodnotnou půdou, kterou je možné zastavět jen ve veřejném zájmu, což podle nás komerční zóna není,“ vysvětluje starosta obce Dobřejovice Jiří Kappel.

Obec se chystá napadnout i novou žádost o změnu územního plánu, kterou investor podal. Navíc podle něj zóna minimálně zdvojnásobí dopravní zátěž v obcích v jejím okolí. „Výstavba zhorší životní podmínky obyvatel,“ dodává.

Podle Anderleho ale výstavbě areálu předcházely investice do infrastruktury okolních obcí. Navíc bude doprava do areálu zajištěna přímo vlastním sjezdem z dálnice.

„Obci Průhonice jsme například rozšířili a zmodernizovali čističku odpadních vod za více než sedmačtyřicet milionů korun. Dále jsme vybudovali protihluková opatření pro odclonění hluku z D1 za deset milionů,“ uvádí Anderle s tím, že investor plánuje v okolí komerční zóny vysadit 13 hektarů zeleně. „ A díky novým retenčním nádržím mohou obce využívat dešťovou vodu,“ dodává.