Testovací vůz společnosti Iterait

Testovací vůz společnosti Iterait | foto: TSK Praha

Správa komunikací začne v Praze sledovat i výmoly a stav dopravních značek

  • 6
Pražská Technická správa komunikací (TSK) bude nově monitorovat dopravu po celém území hlavního města. Nyní se v metropoli kontrolují pouze ulice s parkovacími zónami. Cílem je zlepšit a zrychlit správu komunikací. Smlouvu na monitoring silničáři uzavřou se společnosti Iterait, která zvítězila ve výběrovém řízení.

Správa firmě za služby zaplatí v následujících čtyřech letech 200 milionů korun.

„Hledali jsme společnost, která bude schopná zajistit nejenom dohled nad parkováním v zónách, ale umožní technologii využít i ke komplexnímu monitoringu silnic a jejich stavu,“ uvedl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě). 

TSK nyní čeká na uplynutí lhůty, po kterou mohou účastníci řízení podat proti výsledku námitky. Po uplynutí lhůty TSK s vybraným dodavatelem podepíše smlouvu.

Vítězná firma bude kromě stání aut v zónách kontrolovat také stav dopravního značení, výmoly a další závady na silnicích po celém městě. Monitoring umožní TSK rychleji reagovat na problémy a odstraňovat je.

Detektivové chtějí obžalovat tří lidi a firmu kvůli zakázce TSK za 20 milionů

Tendru se zúčastnily čtyři firmy včetně současného dodavatele monitoringu v parkovacích zónách, firmy Eltodo.

Všechny při denních i nočních testech monitorovaly vymezené území se zhruba 3 500 automobily. TSK prověřovala například jejich technologie při rozpoznávání registračních značek aut nebo přesnost lokalizace a zpracování podkladů k prokázání přestupku.

TSK je městskou akciovou společností, která zajišťuje údržbu a opravy silnic, chodníků či mostů. Na starosti má také provoz parkovacích zón nebo dopravních elektronických infotabulí.

,