Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Koláž - iDNES.cz

Statisíce Pražanů čeká výměna Opencard, zatím kartu nemá kdo vyrobit

  • 20
Praha hledá dodavatele karet Opencard, vypsala proto výběrové řízení. Zakázka by město měla přijít na sto milionů korun. Nové karty budou přitom opravdu potřeba. Příští rok si je totiž na tři sta tisíc lidí bude muset vyměnit. Kromě toho je začnou potřebovat i děti od šesti let.

Máte-li v peněžence Opencard, raději si zkontrolujte, kdy končí její platnost. Možná patříte mezi 300 tisíc lidí, kterým karta v příštím roce přestane platit. Kvůli očekávanému náporu u okének Dopravního podniku shání město dodavatele čipových karet.

Do projektu Opencard za původně zhruba 800 milionů tak bude opět potřeba přisypat peníze. Praha nyní předpokládá, že za nové karty zaplatí během příštích čtyř let nanejvýš sto milionů. "Město si samo nemůže vyrábět karty. Dokud jsme měli smlouvu s firmou Haguess, zajišťovala tuto činnost ona," říká mluvčí projektu Opencard Martin Opatrný.

Praha podle něj vybere tři nejlepší uchazeče. V případě potřeby výroby nových karet pak zadá zakázku nejlepšímu z nich. Pokud by dodavatel nedokázal karty připravit rychle, osloví město další dvě firmy v pořadí.

Platnost Opencard se prodlužovat nebude

Než bude dodavatelská firma vybrána a nastaví se podmínky spolupráce, karty prý nedojdou, a to prý ani při náporu žadatelů o novou. "Zatím máme zásoby. Nepředpokládám, že by k něčemu takovému v příštím roce došlo," tvrdí mluvčí Opatrný.

Pražané se však vyřizování nových karet nevyhnou. Město rozhodlo, že nebude prodlužovat jejich platnost, ale kvůli bezpečnostním i technickým důvodům všechny Opencard s končící platností vymění. Nebude to naráz, ale v průběhu celého roku. Přesto lidé budou muset přímo k okénkům v metru či do knihoven. Doručení karty kurýrem stále nefunguje.

V první polovině roku 2008 bylo vydáno asi sedm tisíc karet s platností na čtyři roky, proto se lidé zpočátku nemusí obávat dlouhých front. Naopak od srpna do prosince 2008 se vydala většina z výše zmíněných tří set tisíc. Koncem roku 2012 se proto dají očekávat komplikace. "Výměna karty by měla být zdarma," říká Opatrný.