Odstranění nápisu na Staroměstském náměstí (23.března 2021)

Odstranění nápisu na Staroměstském náměstí (23.března 2021) | foto:  Michal Šula, MAFRA

Za oběti neschopné vlády. Nápis na Staroměstském náměstí řeší policie

  • 632
Policie pátrá po autorovi, který na Staroměstském náměstí v Praze nastříkal nápis „Za oběti neschopné vlády“. Nápis někdo nastříkal oranžovým sprejem před prostor, který v pondělí zaplnily tisíce bílých křížů jako připomínka 25 tisíc obětí koronaviru v Česku.

„Po pachatelích pátráme,“ oznámila policie na Twitteru směrem k autorům  oranžového nápisu.

Mluvčí policistů Jan Rybanský iDNES.cz doplnil, že kamery na Staroměstském náměstí zachytily při činu tři podezřelé.

Právě v pondělí to byl rok, kdy v Česku v souvislosti s covidem-19 zemřel první člověk. Všechny oběti za tu dobu připomínaly bílé kříže nastříkané na část Staroměstského náměstí. Původně měly z náměstí zmizet ještě během pondělního odpoledne. Vedení Prahy nakonec rozhodlo, že mohou na náměstí zůstat do doby, než je smyje déšť.

Kříže vznikly jako součástí happeningu spolku Milion chvilek pro demokracii. Protože byly provedeny snadno smytelnou křídovou barvou, policie se jimi nezabývá. 

„V tomto případě je však nápis nastříkán barvou, kterou vodou smýt nejde,“ dodal k oranžovému vzkazu Rybanský.

Technická správa komunikací začala posprejovanou dlažbu okolo
11. hodiny dopoledne čistit. Postup odstranění stanovila odborná firma.

V Česku zemřelo od začátku epidemie už přes 25 tisíc lidí, u kterých byla potvrzená nákaza koronavirem. Více než polovina z nich zemřela letos. Posledních tisíc úmrtí přibylo za sedm dní.

V pondělí v poledne se k jejich uctění také na většině míst v Česku rozezněly kostelní zvony. V Praze navíc zůstala v noci zhasnutá Petřínská rozhledna.

22. března 2021

,