Soud přehrál telefonát vyděšené matky, která volá policii ze strachu, že ji chce syn zabít | foto: ilustrační foto / Peter Antalík, iDNES.tv

Bývalý policista ubodal sousedku a zapálil jí byt, obžaloba žádá 30 let vězení

  • 67
Státní zástupkyně znovu navrhla výjimečný třicetiletý trest vězení pro bývalého pražského policistu, který podle obžaloby v květnu 2019 brutálně zavraždil sousedku v pražských Modřanech a při zahlazování stop založil požár v panelovém domě. V minulosti také loupil a znásilnil i svoji matku a bývalou přítelkyni. Soud rozhodne o délce trestu v pátek.

„Mám za prokázané, že pan obžalovaný byl osobou příčetnou,“ prohlásila v závěrečné řeči u pražského městského soudu státní zástupkyně Ladislava Čarvaš. Rozpoznávací schopnosti měl podle ní muž plně zachované, zatímco jeho ovládací schopnosti byly podstatně snížené kvůli jeho poruše osobnosti, sadomasochismu a užívání pervitinu.

„Byl si vědom toho, že pervitin u něj působí jako spouštěč jeho takzvaných temných myšlenek, které se pak snažil zrealizovat ve vztahu k ženám,“ podotkla.

Bestialita činu a četnost bodných a řezných ran, které muž sousedce zasadil, svědčí podle Čarvaš o jeho naprosté neúctě k lidskému životu. „Nedoznal se, činu nelituje, během celého hlavního líčení jsem u něj nezaznamenala jakékoliv náznaky sebereflexe,“ upozornila. Doplnila, že doživotní trest muži nenavrhla jen proto, že podle znalců ho lze úspěšně podrobit sexuologické léčbě v ústavu.

Chcípneš, napsal své matce a znásilnil ji

Muž už si odpykává sedmileté vězení za pokus o těžké ublížení na zdraví, za dvojí znásilnění a za loupež. Jméno šestatřicetiletého obžalovaného není možné uvést kvůli ochraně obětí. Podle obžaloby totiž muž znásilnil také vlastní matku, které vyhrožoval smrtí a posílal jí textové zprávy s výrazy „chcípneš“ nebo „chci tě zavraždit“. Znásilnil také svoji bývalou přítelkyni, různým ženám navíc rozesílal výhružné textové zprávy a vydíral je intimními fotografiemi pořízenými proti jejich vůli.

V listopadu 2018 se údajně pokusil těžce ublížit na zdraví prostitutce, kterou po sexu rdousil a zlomil jí nos. O dva roky dříve údajně napadl ženu ve svém taxíku. Tím jezdil po propuštění z bezpečnostního sboru. V autě ji škrtil bezpečnostním pásem, vzal jí kabelku, a když ji poté srazil před auto, pokoušel se vůz roztlačit směrem k její hlavě.

Sousedku napadl v květnu 2019, podle obžaloby „v úmyslu zrealizovat své sexuální násilné představy spočívající zejména ve znásilnění ženy a jejím následném podřezání“. Na šestapadesátiletou ženu zaútočil dvěma noži i dalšími nástroji. Její byt následně zapálil. Oheň včas zlikvidovali hasiči, z domu při tom evakuovali 81 obyvatel.

Obžaloba se opírá o posudek, který vypracovali znalci Petr Weiss a Jaroslav Zvěřina. Podle nich je muž sexuální deviant a má výraznou poruchu osobnosti, přičemž pervitin měl při jeho počínání jen podpůrnou roli a muž byl v době napadení sousedky i matky příčetný.

Obžalovaný se tak před i po napadení sousedky choval zcela racionálně - vytvářel si alibi, na internetu si vyhledával informace k daktyloskopii a požárům a jednomu ze známých dokonce napsal, že někoho zabil a jak.

Obžalovaný muž zásadně odmítá, že by trpěl sexuální deviací. „Znalci naprosto ignorují účinky pervitinu. O sadismu neexistuje žádný důkaz,“ řekl dnes soudu a revizní posudek označil za účelový. Už dříve uvedl, že po požití pervitinu trpíval halucinacemi a bludy a počínal si jako robot.

,