Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Okresnímu šéfovi policistů hrozí trest, manželka ho viní ze stalkingu

  • 5
Vedení středočeské policie řeší problém jednoho z okresních ředitelů. Rostislava Šlajse, šéfa policie na Praze-východ, obvinila manželka ze stalkingu. Podle inspekce se jedná o přestupek a o potrestání má proto rozhodnout nadřízený.

Na případ upozornil Český rozhlas. Manželka Rostislava Šlajse podala trestní oznámení na Generální inspekci bezpečnostních sborů. Ta zatím okolnosti případu nemůže komentovat, dokud od ní nepřevezme informace oznamovatelka.

Co je stalking

Stalking je stupňované pronásledování či slídění. Pronásledovatel svou oběť "bombarduje" SMS, e-maily, telefonáty či nechtěnými dárky. Psychologové to označují za psychoteror. Zařazen mezi kriminální delikty je od ledna 2010

Výsledkem však je, jak potvrdila mluvčí inspekce Radka Sandorová, že se nejedná o trestný čin. Vedení středočeské policie proto nyní prověří, zda se policista nedopustil přestupku.

"Případem se zabýváme, seznamujeme se nyní s předanými materiály. Rozhodnout musíme ze zákona do třiceti dní, ale odhaduji, že verdikt bude znám po několika dnech," uvedla mluvčí středočeské policie Štěpánka Zatloukalová.

Sám Šlajs se podle Českého rozhlasu nechtěl vyjádřit a odkázal na středočeskou mluvčí policie.