Ujížděl v protisměru, pak se skrýval v poli. Policisty naváděli i místní

  • 3
Na konci září kolínští policisté chtěli při silniční kontrole zastavit muže, o kterém věděli, že nemá řidičák. Ten se však po zahlédnutí majáků pokusil hlídce ujet a poté utéct skrze pole a ovocný sad. Policii unikal asi tři hodiny, pátrat pomáhal i vrtulník. Nakonec muže dopadl psovod.

Pronásledování začalo krátce před třetí hodinou odpolední ve Vrbčanech, kde ho hlídka chtěla zkontrolovat. „Řidič ale místo toho, aby na výzvu k zastavení zastavil, přidal na plynu a ujížděl. Ke zvratu došlo v Chocenici, kde nezvládl řízení, sjel mimo komunikaci, prorazil oplocení a vjel na pole,“ popsala středočeská policejní mluvčí Michaela Richterová.

Poté podezřelý vyběhl z auta a zamířil do ovocných sadů a lesa. Právě tam se policistům ztratil z dohledu, proto byl na pomoc při pátrání vyžádán vrtulník, další hlídky a psovod se služebním psem.

„V jednu chvíli pak posádka vrtulníku spatřila pohyb podezřelého, ze shora ho sledovala a informovala policisty o jeho poloze. Chvílemi se mu podařilo skrýt se v lesích, v kukuřičném poli a v různých objektech, nicméně při hledání podezřelého pomáhali policistům i občané z některých obcí, kteří ukazovali směr útěku muže,“ uvedla mluvčí.

Po tříhodinovém hledání a asi deseti kilometrech cesty byl muž dopaden u statku v Dolních Chvatlinách. Tam ho schovaného ve křoví vypátral služební pes.

Sedmadvacetiletého muže policisté zajistili. Během lustrace potvrdili, že se jedná o pro ně známého člověka, který není nevlastní řidičský průkaz. Muže následně otestovali na drogy i alkohol. Výsledek na alkohol byl negativní, test na jiné návykové látky však muži vyšel s pozitivním výsledkem na amfetamin/metamfetamin.

„Sedmadvacetiletý muž se řízením bez řidičského oprávnění, nezastavením policistům na výzvu k zastavení a odmítnutím lékařského vyšetření s odběrem biologického materiálu dopustil přestupkových jednání, která byla oznámena příslušnému správnímu orgánu k jejich řešení,“ dodala mluvčí.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz