VIDEO: Policie hledá řidiče, který jel záchranářskou uličkou v protisměru

  • 242
Pražská policie už se zabývá videem, které ve středu pořídili hasiči cestou k nehodě na Jižní spojce. V záchranářské uličce je překvapilo auto jedoucí v protisměru. Podle informací iDNES.cz se jednalo o řidiče alternativní taxislužby.

Auto jedoucí v protisměru uličkou vytvořenou pro vozy záchranářů zaskočilo pražské hasiče, kteří ve středu jeli k nehodě tří kamionů na Jižní spojce. Řidiče, který se snažil odjet z kolony, natočili a video poslali policistům.

„Nevíme co vedlo řidiče k tomu, že se v protisměru vydal uličkou, kterou jela jednotka pražských hasičů k dnešní nehodě na Jižní spojce, ale záběry jsme předali kolegům policistům,“ uvedl ve středu mluvčí hasičů Martin Kavka.

Ve čtvrtek dopoledne policisté oznámili, že se incidentem zabývají.

„A to pro podezření ze spáchání přestupku v dopravě. Řidiči hrozí peněžitý trest od 5 do 10 tisíc korun, popřípadě zákaz činnosti až na jeden rok a ztráta sedmi bodů,“ uvedl mluvčí policie Jan Rybanský.

Podle informací iDNES.cz se jednalo řidiče alternativní taxislužby Bolt. Firma zatím informaci nepotvrdila s tím, že incident nikdo neoznámil.

„Momentálně nemáme od žádného uživatele ani policie nahlášený žádný takový incident,“ řekl Roman Sysel, regionální manažer Boltu pro střední Evropu.

Stejná firma v polovině února ukončila spolupráci s taxikářem, který měl odvézt nevidomou ženu s vodicím psem. Psa ale nenechal nastoupit a ženu vytáhl z auta na silnici. 

Za jízdu v záchranářské uličce hrozí pokuta ve správním řízení až 2 500 korun, nebo dva tisíce korun na místě. Za jízdu v protisměru na dálnici je ale pokuta až deset tisíc korun.

Záchranářská ulička má přitom životně důležitý význam. Podle BESIP takto vytvořený koridor zkracuje dobu dojezdu záchranných složek až o čtyři minuty, s tím, že šance vážně zraněných na přežití se zvyšuje až o čtyřicet procent.

17. února 2020

,