Oprava Staroměstského jezu skončí už v červnu, o devět měsíců dříve

  • 2
Rekonstrukce památkově chráněného Staroměstského jezu v centru Prahy skončí o devět měsíců dříve než se plánovalo. Rekonstrukce za 112 milionů korun začala v roce 2021 a původně měla trvat do jara příštího roku, skončit by ale mohla už v červnu. Informoval o tom mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

Rekonstrukci financovalo Povodí Vltavy z vlastních zdrojů a projekt se připravoval od roku 2016. „Celková rekonstrukce navrátila jez do původní podoby jezu takzvaného pražského typu,“ uvedl generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.

Staroměstský jez se na řece nachází nejméně od 13. století. Jeho tradičním účelem bylo podle podniku vzdutí vody pro pohon mlýnů a vodárenské využití.

Šlo o osm Staroměstských mlýnů a Staroměstskou vodárenskou věž, na malostranské břehu pak o mlýn sv. Jiří (později Sovovy mlýny) a tři mlýny na Čertovce.

Rekonstrukce obnovila mimo jiné dřevěný rošt jezu z dubových trámů, jejichž délka přesáhla dva kilometry. Dřevo pochází ze 160 let starých stromů z obory v obci Kněžičky na Nymbursku.

,