Rammstein 16. července 2019 v pražské Eden Areně

Rammstein 16. července 2019 v pražské Eden Areně | foto:  Michal Šula, MAFRA

Rachot v Edenu. Koncerty Rammstein neměly povolení, zlobí se Praha 10

  • 187
Sinobo Stadium v pražských Vršovicích neměl podle prvního místostarosty Prahy 10 Filipa Humplíka (ODS) potřebné povolení pro dva koncerty německé skupiny Rammstein. Uvedla to Česká televize, podle které kvůli tomu chce radnice s provozovatelem stadionu zahájit správní řízení. Stadion podle městské části nemůže koncerty pořádat vůbec.

Humplík pro Českou televizi uvedl, že stadion nemá povolení pro pořádání kulturních akcí, protože se nejedná o multifunkční arénu. „Několikrát nám to potvrdil i soud, stavební povolení stadionu není na pořádání kulturních akcí, můžou tam dělat jenom fotbal. I z toho důvodu dostali v minulosti poměrně velké pokuty,“ řekl místostarosta.

Mluvčí Prahy 10 David Polák doplnil, že v minulosti vlastníci dostali v několika správních řízeních pokuty za víc než půl milionu korun. Další správní řízení bude podle něj následovat i v tomto případě. Polák dodal, že stavební úřad v minulosti již dvakrát zamítl žádost provozovatele stadionu na pořádání kulturních akcí, a to z důvodu nesplnění podmínek pro hluk, kapacitu a řešení dopravy v okolí. Na tyto problémy si podle radnice v případě velkých akcí místní obyvatelé stěžují.

Výkonný ředitel stadionu Aleš Stluka České televizi řekl, že s názorem radnice nesouhlasí. „Společnost Eden Aréna, vlastník Sinobo Stadium, dokončila kolaudační řízení do statutu dokončené stavby, což je mimo jiné administrativní podmínkou pro využívání takzvané multifunkce, tedy pořádání fotbalových utkání i kulturních akcí, pro které byla aréna projektována a vystavěna,“ uvedl.

RECENZE: Provokace s lágry. Rammstein se po deseti letech vrací v plné síle

Sinobo Stadium (dříve Eden) od konce loňského roku většinově vlastní čínská společnost Sinobo. Majoritní podíl stadionu i fotbalového klubu Slavia převzala od čínské státní společnosti CITIC Group, která dříve převzala vlastnictví klubu od původního čínského vlastníka společnosti CEFC. 

Velké koncerty se na stadionu pořádají poměrně často, v poslední době tam kromě skupiny Rammstein zahrály i kapely Kiss, ZZ Top nebo Kabát. Radnice podle České televize plánuje pokuty vymáhat za všechny koncerty.

,