Pražský 1/2maraton v roce 2023

Pražský 1/2maraton v roce 2023 | foto:  Petr Topič, MAFRA

Pražský půlmaraton na dva dny omezí MHD i parkování. Poběží 15 tisíc lidí

  • 6
Automobilovou i městskou hromadnou dopravu omezí v sobotu 6. dubna v centru metropole Pražský půlmaraton. Na trase závodu bude zakázané parkování. Na 21 kilometrů dlouhou trať 24. ročníku 1/2Maratonu Praha vyběhne zhruba 15 tisíc běžců. Páteční a sobotní dopravní opatření omezí MHD i řidiče.

Start, cíl a také zázemí půlmaratonu budou na Bubenském nábřeží vedle Holešovické tržnice. Začátek závodu je naplánovaný na 10. hodinu, konec se předpokládá kolem 13:00.

Závodníci poběží městskými částmi Praha 1, 2, 5, 7 a 8, převážně v blízkosti Vltavy. „V dotčené oblasti bude už v předstihu platit zákaz parkování. Trasa závodu totiž musí být s ohledem na bezpečnost běžců zcela uvolněna, proto v případě, že vozidla na místě zůstanou, budou odtažena,“ upozornil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Keňané opět vládli, Pražský půlmaraton vyhráli Konga a favoritka Kimaisová

Dopravní uzavírka v okolí startu a cíle na Bubenském nábřeží od ulice Komunardů k Argentinské a v ulici Komunardů mezi Bubenským nábřežím a Jateční potrvá od pátku 5. dubna od 6:00 do sobotních 18:00.

V době půlmaratonu bude policie postupně uzavírat ulice a křižovatky, kudy závodníci poběží. „Uvolněny budou v co nejkratším čase,“ doplnil mluvčí.

Změny tras a další omezení provozu městské hromadné dopravy se dotknou 17 linek tramvají, tří autobusových linek a náhradní autobusové dopravy, která jezdí na Libeňském mostě. „Dopravu v centru zajistí především linky metra, které budou podle přepravní poptávky případně kapacitně posíleny,“ uvedl na webu dopravní podnik.

Sobotní 1/2Maraton Praha 2024 je první letošní závod série RunCzech. Na trasu dlouhou 21,0975 km se vydá asi 15 tisíc běžců, kterým na stratu závodu budou hrát tóny Smetanovy Vltavy.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,