Vyhořelé křídlo Průmyslového paláce halí stan, na dostavbu čeká zatím marně

  • 12
Od požáru na pražském Výstavišti letos uplyne dvanáct let. Ani po takové době se nepodařilo obnovit vyhořelé levé křídlo Průmyslového paláce, na jeho místě dál zůstává nevzhledný stan. Zakázku na dostavbu řeší magistrát poslední dva roky. Protahované útrapy budovy jsou tématem dalšího dílu seriálu iDNES.tv.

Současná kulturní památka areál Výstaviště vznikla v roce 1891 a oficiálně oblastně spadá pod pražskou část Bubeneč.

Budova Průmyslového paláce od architekta Bedřicha Münzbergera patří k nejvýraznějším prvkům.

„Unikátní byla v tom, že to byla železná konstrukce smontovaná velice rychle. Tato honosná stavba přežila řadu velkých výstav až do dneška,“ vylíčil architekt Zdeněk Lukeš pro seriál Mizející Praha. Za minulého režimu sloužila také pro stranické sjezdy KSČ.

V průběhu let prošel Průmyslový palác řadou úprav, například ve stylu socialistického realismu. Nečekaná rána přišla až později, v roce 2008 budovu zachvátil rozsáhlý požár. Oheň zcela zničil západní křídlo, jeho střecha se zřítila. Zkázu způsobil omylem zapnutý vařič v jedné z expozic.

„Od té doby se neustále slibuje, že bude Průmyslový palác rekonstruován, už byl dokonce před mnoha lety schválen projekt. Ale stále k ničemu nedošlo, ač každý rok slyšíme, že už to začne,“ řekl Lukeš. Podle něj na místě stojí pouze „nedůstojný stan“.

Dostavbu Průmyslového paláce v Praze řeší už druhý tendr, přibude podchod

„Myslím, že je to jedno z největších traumat Prahy, jedná se o naprosto unikátní stavbu, i ze světového hlediska,“ dodal architekt. Rekonstrukci zdržel dlouholetý spor mezi městem a bývalým nájemcem paláce, společností Incheba.

Magistrát v červnu vypsal veřejnou zakázku s předpokládanou hodnotou téměř dvě miliardy korun na dostavbu a rekonstrukci paláce. Firmu chce město vybrat do konce roku. Magistrát už jednou zakázku vypsal, ale současné vedení ji loni zrušilo, protože neměla jasné podmínky.

16. října 2018

,