ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Pražský magistrát napadli ruští hackeři, jde o odvetu za pomoc Ukrajině

  • 15
Servery magistrátu hlavního města Prahy dopoledne čelily rozsáhlému hackerskému útoku. Kompletně nefungovaly jeho webové stránky, e-mailové schránky ani online přenos dnešního dubnového jednání zastupitelstva. Druhému útoku, který hackeři spustili před 2. hodinou odpoledne, se podařilo zabránit. Momentálně jsou veškeré systémy magistrátu opět funkční.

„K útoku se už přihlásila ruská skupina, která ho označila za odvetu kvůli podpoře Ukrajiny,“ řekl Jiří Károly z magistrátního odboru informatických činností s tím, že IP adresa útoku je v Rusku.

Podle dosavadních informací magistrátu jde o takzvaný DDoS útok, tedy zahlcení cílových serverů velkým množstvím dotazů. Trval od 9:40 do 11:45 hodin.

„Aktuálně zjišťujeme, která konkrétní hackerská skupina za útokem stojí a analyzujeme techniku útoku,“ uvedl ráno Károly.

Mluvčí magistrátu Vít Hofman upřesnil, že útok způsobil výpadek mezi vnitřní sítí magistrátu, která byla však stále funkční, a internetem. „Nyní funguje jen komunikace uvnitř úřadu a nejsou dostupné žádné externí služby, rejstříky ani web. Podle našich informací nedošlo k žádnému úniku dat, a to i díky našim ochranným systémům,“ sdělil dopoledne mluvčí.

Jednání zastupitelstva se na chvíli přerušilo, aby se šéfové klubů mohli domluvit, jak budou dál postupovat. Rozhodli se v práci pokračovat. Ve 13:48 hackeři spustili druhý útok, tomu se ale podařilo zabránit.

Kolem 16:00 Károly uvedl, že podle dosavadních analýz jsou všechny systémy funkční. Magistrát podle něj ještě odpoledne dokončoval finální kontrolu a prověřování všech služeb a systémů. „Zatím to vypadá, že všechny systémy magistrátu jsou funkční,“ uvedl.

Podle primátora Prahy Bohuslava Svobody (ODS) se ukázaly dvě věci. „Jednak, že digitální hrozba přicházející z Ruska je reálná a trvalá. A především, že kyberbezpečnost bereme na pražské radnici velmi vážně. Důkazem může být i to, jak rychle se podařilo chod systémů obnovit a že se následný útok podařilo úspěšně eliminovat,“ uvedl.

Počet útoků ruských hackerů v Česku se zvýšil od ruského napadení Ukrajiny v únoru loňského roku. V souvislosti s prezidentskými volbami hackeři napadli mimo jiné stránky tehdejšího kandidáta a nynějšího prezidenta Petra Pavla, serveru Hlídač státu nebo ministerstva zahraničí. Nedávno DDoS útoku čelily například i internetové stránky pražské integrované dopravy.

,