Zámek Lány. Veřejnosti je přístupný jen kostel a v sezoně zámecký park.

Zámek Lány. Veřejnosti je přístupný jen kostel a v sezoně zámecký park. | foto: Dan MaternaDan MaternaMAFRA

V dubnu se otevře veřejnosti park v Lánech, na Hradě budou velikonoční mše

  • 25
Na Velký pátek 2. dubna své brány návštěvníkům opět otevře zámecký park v Lánech. Zájemci se dostanou také do části areálu Pražského hradu, kde se budou v katedrále svatého Víta konat velikonoční bohoslužby. Výjimku dostali také účastníci pravidelných ranních mší. Celý areál Pražského hradu se návštěvníkům otevře, jakmile to dovolí epidemická situace.

V areálu Pražského hradu budou veřejnosti přístupné velikonoční bohoslužby, které se konají 28. března a 1. až 4. dubna.

„Vstup bude umožněn branou z Hradčanského náměstí na IV. nádvoří Pražského hradu, a to třicet vždy minut před začátkem bohoslužby,“ informoval na svých stránkách Hrad.

Zvláštní výjimku poskytla Kancelář prezidenta republiky také pro účastníky pravidelných ranních mší svatých v katedrále svatého Víta, které jsou od pondělí do soboty přístupné veřejnosti.

„V tomto případě je vstup před 7. hodinou z Hradčanského náměstí přes IV. hradní nádvoří v doprovodu pracovníka Metropolitní kapituly.“

Horní část Jeleního příkopu se může otevřít v dubnu, když covid dovolí

Celý areál Pražského hradu se pak návštěvníkům otevře, jakmile to dovolí epidemická situace a vláda schválí podmínky pro otevření hradů a zámků.

Kancelář prezidenta republiky a Správa Pražského hradu tento rok také plánují zpřístupnit i Horní Jelení příkop.

V jižních zahradách Pražského hradu přitom dále pokračují opravy fasády a střechy Nového královského paláce. Pro veřejnost se plánuje zpřístupnění zahrad po Masarykovu vyhlídku.

Návštěvníkům se od 2. dubna otevře také zámecký park v Lánech, který je součástí sídla prezidenta republiky. „Veřejnosti bude přístupný v běžnou otevírací dobu, tedy ve středu a ve čtvrtek mezi 14. a 18. hodinou, respektive o víkendu a ve svátky od 10 do 18 hodin,“ informoval Hrad.

Zámecký park bude přístupný stejně jako v předchozích letech za symbolických 15 korun. Otevření kostela Nejsvětějšího jména Ježíš, který je součástí areálu Zámku Lány, je naplánováno v průběhu druhého čtvrtletí letošního roku.