VIDEO: Na cestách ve Stromovce ničí plevel pomocí sálavého tepla

  • 5
V pražské Stromovce jezdí od loňského podzimu nový speciální stroj. Ten ničí plevel sálavým teplem a údržba parku tak již nemusí používat drahý a neekologický chemický postřik.

„Tento stroj umí likvidovat plevel na zpevněných plochách. Jsou to dlážděné plochy, rozpraskaný asfalt a mlatové cesty. Stroj funguje tak, že sálavým teplem působí na rostliny. Teplota je tam v průměru 70 stupňů Celsia, tím dochází k poškození buněčných pletiv rostlin,“ popsala stroj vedoucí údržby Stromovky Barbora Berecová.

Zařízení podle Berecové způsobí, že nadzemní část rostliny postupně odumře a kořeny se poté snaží rostlinu zachránit. Kořen se tak zcela vysílí a rostlina už znovu nevyroste. 

„Výhodou oproti používání totálního herbicidu je především ekologická stránka. Stroj se pohybuje na baterii a jeho součástí je také propan-butan v lahvi,“ doplnila Berecová.

Stroj má kromě nahřátých destiček na spodní straně, jejichž teplo plevel ničí, také hořák připevněný na boku. Ten může pracovník v případě potřeby využít a vypálit jím plevel na nedostupných místech.

Nicméně tato možnost se využívá jen zřídka, protože plamen by mohl zapálit suchou trávu nebo listí.

A i když zařízení není zrovna levné, Stromovce se oproti chemickým postřikům vyplatí. „Počáteční investice je přes sto tisíc korun za stroj. Každým rokem ty náklady klesají. První rok jedete po určité části pětkrát, ale další rok stačí už čtyřikrát. Snižuje se tedy i počet jízd,“ popsala vedoucí údržby.

Se strojem se dá navíc pracovat celý rok. Jediné, co mu vadí, je vrstva sněhu. Baterie a propan-butanová lahev vydrží téměř celou směnu, tedy šest až sedm hodin.


Témata: Praha, Stromovka