VIDEO: Muž slíbil, že zařídí odvoz auta zdrogovaného řidiče. Pak ujel

  • 12
Kvůli podezřelému chování za volantem zastavila hlídka na Strakonické ulici v Praze. Zjistili, že muž je pod vlivem drog a nemá platný řidičský průkaz. Vzali ho proto na služebnu a požádali spolujezdce, aby se postaral o auto. Ten však místo slíbeného zajištění odvozu sám skočil za volant a ujel. Když ho po chvíli zastavila jiná hlídka, ukázalo se, že i on je bez řidičáku a na drogách.

„Společně se strážníkem jsme provedli kontrolu osádky, kdy jsme zjistili, že řidič u sebe nemá řidičské oprávnění. Sdělil nám, že řidičský průkaz zapomněl doma,“ řekl policista Petr Vala, který auto zastavil. 

Po kontrole policisté zjistili, že má řidič dva platné zákazy řízení a protože se během kontroly choval zmateně, nervózně a byl vystrašený, tak u něj policisté provedli i kontrolu na drogy. Následně se u něj potvrdila přítomnost pervitinu v těle.

„Řidiči jsme řekli, aby své vozidlo předal spolujezdci, který by zabezpečil vozidlo tak, abychom ho nemuseli odtáhnout,“ pokračoval Vala.

Zadržený proto před převozem na služebnu předal klíčky od auta svému spolujezdci, kterého požádal, aby zajistil odvoz vozu. Kamarád přislíbil, že to zajistí prostřednictvím své přítelkyně, která řidičák vlastní a tak auto převeze. Nicméně situace se najednou vyvinula úplně jinak.

Spolujezdec, aniž by počkal, až policisté se zadrženým odjedou, sedl za volant, nastartoval a z místa kontroly odjel.

Muži zákona s tím ale počítali a opodál čekala další hlídka, která muže také zkontrolovala a zjistila, že má platnou blokaci všech skupin řidičáku (je takzvaně vybodovaný, pozn. red.) a je taktéž pod vlivem drog.

„První z řidičů je v této chvíli podezřelý z trestných činů ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání,“ informoval mluvčí policie Tomáš Hulan s tím, že muži hrozí v případě odsouzení až tříletý pobyt za mřížemi.

Druhého řidiče vyšetřují policisté pro přestupek kvůli tomu, že odmítl lékařské vyšetření i přes to, že u něj policisté zjistili přítomnost drog. Nyní mu hrozí dvouletý zákaz řízení a pokuta až 50 tisíc korun pokuta.