Nové modré zóny v Praze 8 | foto: Facebook: Lucie Čeloudová

Praha 8 rozšiřuje modré zóny. Objevily se i na zarostlém pozemku, podivují se lidé

  • 30
Městská část Praha 8 si podala žádost o rozšíření parkovacích zón pro placené stání v okolí Troji. V některých ulicích se tak už na komunikacích začaly objevovat nakreslené modré čáry. A to i na místech, kde auta legálně stát nemají, nebo které jsou v katastru zapsané jako zeleň.

Nově vyznačené parkování se dotkne zejména ulic Trojská, Nad Hercovkou, Na Dlážděnce, Pod Dlážděnkou, Přádova a dalších.

„Prý jsem vyfotila schválně vrak, napsal mi jeden pán, protože takhle zarostlé parkoviště tu přeci mít nemůžeme,“ napsala na Facebooku Lucie Čeloudová, která zároveň zveřejnila fotografie nově vyznačených modrých zón. Ty se objevily také u poměrně výrazně zarostlých ploch, které parkovací místa příliš nepřipomínají.

„Pokud se jedná o veřejnou komunikaci, je to v pořádku,“ vyjádřila se pro iDNES.cz mluvčí pražské Technické správy komunikací Barbora Lišková. Dodala, že se postupuje podle stanovení, které vydává městská část Praha 8. Ta jej sice odsouhlasí, ale rozšíření zón musí vždy schválit ještě Hlavní město Praha.

„Když se rozšiřují zóny, vždycky o tom rozhodovala daná městská část, jestli je v té lokalitě chce nebo nechce. Hlavní město Praha pak figuruje jako garant,“ doplnila Lišková.

Podle Liškové je s rozšiřováním a legalizováním parkovacích zón spojený celý dlouhý proces. Není to jenom o namalování čar na silnici, je potřeba dodat zónové značky a silniční značení a tím pádem se jedná o velký projekt.

„Některé komunikace jsou v naší správě, ale zároveň jsou v majetku Prahy. Příkladem je třeba ulice Diskařská, kdy komunikace je Prahy, která nese zároveň i věcné břemeno,“ vysvětluje.

Městský úřad Prahy 8 uvedl, že důvodem pro rozšíření zón je snaha o regulaci dopravy v klidu, zamezení odstavování vozidel nerezidentům na dopravních uzlech či poblíž úřadů a zabírání tak parkovacích míst pro místní obyvatele.

Dvacet nových míst

K rozšiřování parkovacích zón se vyjádřil i mluvčí Prahy 8 Martin Šalek. „Aktuálně se předělávají, nebo vlastně legalizují, parkovací stání v okolí ulice Trojská. A to z toho důvodu, že tam auta stála na místech, kde nemají, například na trávě, což je samozřejmě špatně,“ řekl redakci iDNES.cz.

„Konkrétně pak kreslení parkovacích čar má na starost Technická správa komunikací. Ta si v podstatě po Praze může namalovat čáry, kde jen chce. Po dohodě se zkrátka vytváří oficiální parkovací stání, aby se už nedělo to, že by auta parkovala mimo zónu. Přibude okolo dvaceti nových parkovacích míst,“ dodal.

Parking Praha informoval o aktualitě rozšiřování parkovacích zón v pondělí. Na stránkách si můžete prohlédnout i mapu přesných míst.